Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шопският празник в град Елин Пелин продължава до неделя

Снимка: elinpelin.bg, архив

Емблематичният за град Елин Пелин Шопски празник започна днес с мотото „Корени и криле“ и ще продължи до края на седмицата (до 11 юни).

Както се е случвало винаги от 1970 г. досега без прекъсване, и тази седмица сърцето на града се променя, облича пъстрата носия, живее и диша, пленен в магията на българския фолклор и неугасващите традиции, които се предават на следващите поколения.

По думите на кмета на общината Ивайло Симеонов, от 1990 г. Шопският празник е свързан със стария селищен събор в местността „Селището“.
В деня на „Свети дух“ на това място по традиция се провежда събор, за да изразят наследниците своето преклонение пред паметта на предците си и хората, основали родовете и населеното място. На този събор се провеждат родови срещи, канят се и гости, правят се курбани, които се освещават за здраве и благоденствие на жителите на града.


„Силата на българите винаги била в това да стоим здраво на земята и да знаем кои са ни корените. Смятам, че именно тези корени и това наследство, което сме получили като героичната част от историята, но и свързано с културата, традициите и обичаи – това всъщност ни дава крилете да продължим напред, и то с гордо вдигнати глави“, отбеляза пред БНР-Радио София Ивайло Симеонов.

Той разказа и подробности за празничната програма в дните до края на седмицата.

Кулминацията е в петък, събота и неделя.
В събота е и конкурсът "Мис Шопски празник".

Чуйте разговора на Елена Пъневска.


По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!