Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сунак: Световните лидери обсъждат кой да оглави НАТО, Бен Уолъс е много уважаван

Бен Уолъс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак заяви, че министърът на отбраната Бен Уолъс е "много уважаван", отговаряйки на въпрос за кандидатурата му за следващ генерален секретар на НАТО, допълвайки че Великобритания винаги е била с голям принос за трансатлантическия военен съюз.

През май Бен Уолъс не скри амбициите си да бъде следващият ръководител на НАТО. Днес Риши Сунак заяви на пресконференция в Дувър, че между световните лидери се водят разговори кой ще бъде следващия генерален секретар на организацията.

"Мога да кажа, че Бен Уолъс се радва на голямо уважение сред колегите му по света, особено за ролята, която изигра в Украйна. Ние сме една от малкото страни, които участват във всички операции на НАТО и сме смятани за истински лидер в НАТО и съм убеден, че ако запитате сегашния генерален секретар, той ще се съгласи с всичко, което казах", заяви британският премиер.

Сунак обаче не отговори на въпрос дали лобирането за Уолъс да стане ръководител на НАТО е част от програмата му по време на посещението във Вашингтон тази седмица.

Тази сутрин "Дейли телеграф" разпространи съобщение, че има информация, че това е една от точките на Сунак в предстоящите му разговори с американския президент Джо Байдън.

Вестникът написа, че официален Лондон е загрижен, че французите и германците ще се обединят в опит да блокират възможността британец да получи поста и се говори, че те подкрепят премиера на Дания Мете Фредериксен да стане първата жена генерален секретар на НАТО. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна