Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален литературен конкурс на името на Янаки Петров организира община Средец

Първи национален литературен конкурс на името на Янаки Петров организира община Средец. Той ще се проведе в две категории-поезия и кратка проза. Няма конкретна тема и ограничение във възрастта на участниците, обявиха днес на пресконференция организаторите. Произведенията могат да бъдат изпращани на мейл от 6 ти юни до 20 ти август. Жури, чийто състав ще бъде обявен по-късно, ще определи най-добрите. По 20 ще са номинираните творби в двете категории, те ще бъдат публикувани в алманах, който ще бъде издаден с финансовото участие на общината. Ще бъдат отличени по пет творби. Осигурени са и финансови награди.

Награждаването ще стане на 4 септември, датата на която е починал странджанският творец. За деня са предвидени литературно четене, почитане на паметта на писателя и други.

Янаки Петров, познат още като Чичо Чичопей, е роден в село Голямо Буково., разказа Сергей Стоилов от община Средец.

Той е един от най-даровитите автори, за съжаление и съвсем необосновано, въпреки широката си известност в страната и чужбина, той не е достатъчно разпознаваем в родния си край.Особено сред младата читателска аудитория.Неговото поетично кредо е" Пиши кратко, по-кратко, може още по-кратко, извади думите от стихотворението."

Основен инициатор на идеята е поетът Станимир Димитров, идеята е конкурсът да стане традиция и да бъде ежегоден:

Поставяме си две основни цели-да насърчим и подпомогнем българската литература, българските таланти. Реабилитирайки името на Янаки Петров, да поправим една огромна несправедливост. Произведенията могат да бъдат пращани на nkyanaki_petrov@abv.bg.

 Идеята за конкурса подкрепя и писателят Калин Терзийски:

Той е човек, който не е пишел това, което се очаква от българския поет и писател. По онова време се е очаквало да пишеш за народа, за другаря Живков".

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

По публикацията работи: Десислава Златева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!