Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка на журналисти в най-голямата вестникарска група в САЩ

Снимката е илюстративна, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици журналисти от най-голямата американска вестникарска група стачкуват в Съединените щати, обвинявайки ръководството, че унищожава местните редакции, предаде АФП. В стачките, които ще продължат един или два дни, участват служители на Gannett от около две дузини редакции, се казва в изявление на профсъюза NewsGuild-CWA.

Стачката засегна издания в повече от половин дузина щати, включително Калифорния, Тексас, Флорида, Ню Джърси и Ню Йорк, добави профсъюзът. Gannett притежава повече от 200 всекидневника в цялата страна, включително USA Today, Palm Beach Post и Arizona Republic. Тя беше закупена през ноември 2019 г. за около 1,2 млрд. долара от New Media Investment Group, известна още като GateHouse Media.

От сливането насам редакциите "са обезлюдени, отразяването на местните новини е намаляло, а цените на акциите на Gannett са спаднали с близо 70%", заяви NewsGuild-CWA.

Профсъюзът обвини главния изпълнителен директор Майк Рийд в "лошо управление", което е "деморализирало новинарските редакции и е направило невъзможно репортерите да разполагат с ресурсите за създаване на качествена журналистика".

През последната година Gannett е съкратила близо 20 % от работните места в журналистическата си дейност, въвела е неплатени отпуски и е преустановила вноските на компанията в пенсионните планове, заявиха от профсъюза. Гилдията поиска от акционерите, които се събират в централата на Gannett във Вирджиния, да гласуват вот на недоверие на Рийд.

"Въпреки спирането на работата, на някои от нашите пазари няма да има прекъсване и няма да престанем да предоставяме надеждни новини на нашите лоялни читатели", се казва в изявление на говорител на Gannett.

Регионалните и местните вестници в САЩ изпитват затруднения от години, защото читателите се насочват към цифровите новини, а приходите от реклами спадат. Според проучване на Pew Research Center от 2021 г. заетостта в новинарските бюра в САЩ е намаляла от 114 000 на 85 000 журналисти между 2008 и 2020 г. 


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна