Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша продължава да има проблеми със съдебната реформа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съд определи знакова реформа на полските управляващи за несъвместима с върховенството на закона в Евросъюза.
В края на 2019 консерваторите от "Право и справедливост" създадоха дисциплинарна комисия към Върховния съд в страната, която може да разследва и уволнява съдии. Според днешното окончателно решение в Люксембург, който беше сезиран от Еврокомисията, реформата застрашава независимостта на съдебната система.
Преди две години Европейския съд наложи на Варшава ежедневни глоби заради реформата, като до момента натрупаните санкции са в размер от 550 милиона евро. След днешното решение няма да бъдат начислявани нови суми, поне докато се разбере дали управляващите в Полша ще се съобразят с него.
Правосъдният министър Збигнев Жобро обаче реагира с думите, че Европейския съд е корумпиран, решението му е написано "не от съдии, а от политици" и нарушава европейските договори. Министърът по европейските въпроси Шимон Шинковски изтъкна, че някои от мотивите на съда в Люксембург се отнасят до елементи от реформата, които вече са променени.
Заради споровете с Брюксел относно върховенството на закона са блокирани и над 35 милиона евро, които Полша трябва да получи в рамките на европейските програми за икономическо възстановяване след Covid-пандемията.
Тази година в страната предстоят парламентарни избори, като според проучванията към момента "Право и справедливост" отново ще е първа политическа сила, но не може да спечели управляващо мнозинство.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна