Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Citibank: Намалените саудитски добиви е малко вероятно да повишат петролните цени над $ 90 за барел

Обещанието на най-големия световен износител на суров петрол Саудитска Арабия да задълбочи съкращенията на добива е малко вероятно да подкрепи устойчиво увеличение на цените на петрола до и малко над 90 долара за барел, прогнозира Citibank, въпреки че други брокерски компании сигнализираха за по-голям петролен дефицит през втората половина на 2023 г.

По-слабото търсене и по-силното предлагане извън ОПЕК до края на годината, потенциалните икономически рецесии в САЩ и Европа и по-ниският икономически растеж в Китай биха могли да доведат до понижение на петролните цени, а не до тяхно повишение през тази и следващата година, посочиха анализатори на Citibank, цитирани от Ройтерс.

"Вероятността Саудитска Арабия да се справи сама с това на устойчива основа е доста ниска", посочиха те, добавяйки, че очакват цените на черното злато да бъдат обвързани с определен диапазон, като цената на петрол Брент да бъде средно около 81 долара за барел през 2023 г.

Във вторник петролните фючърси поевтиняват рязко с над 2%, като към 14.30 часа българско време тези на петрол Брент се понижават с 2,45% под 75 долара за баре, а на американския лек суров петрол - с 2,25% към 70,50 долара за барел, тъй като притесненията относно глобалния икономически растеж ограничи вчерашното поскъпване след решението на Саудитска Арабия да намали през юли добивите си с още 1 млн. барела на ден.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Междувременно британската банка HSBC запази очакванията си за осреднена цена на петрол Брент от 93,5 долара за барел през втората половина на 2023 г., прогнозирайки, че негативните макроикономически фактори ще компенсират част от подкрепата на петролните цени, идваща от съкращенията на добива.

Банките UBS и Barclays обаче са малко по-оптимистични, залагайки на поскъпване на петрола. 

Анализаторите на UBS прогнозират цени на петрол Брент от 95 долара за барел до края на 2023 г., тъй като очакват дефицитът в предлагане/търсене да нарасне над 2 милиона барела на ден. Те добавиха, че глобалният пазарен баланс вероятно ще остане в "значителен дефицит" след по-широкото споразумение на "ОПЕК +" за удължаване на доброволните производствени съкращения до края на 2024 г.

Британската банка Barclays пък очаква доброволното намаление от страна на Саудитска Арабия леко да увеличи дефицита през втората половина на годината.

Други анализатори също казаха, че глобалният недостиг на петролно предлагане ще се задълбочи през третото тримесечие на настоящата година след съкращенията и може да тласне цената на петрол Брент към 100 долара за барел до края на годината.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.