Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската лира продължава да поевтинява към рекордни дъна спрямо долара и еврото

Във вторник турската лира поевтинява с над 1% спрямо щатския долар, задълбочавайки своя спад към нови рекордни дъна с оглед на очакванията, че твърдият държавен контрол над местната валутата ще приключи след назначаването на Мехмет Шимшек за министър на финансите.

Инвеститорите очакват завръщане към по-ортодоксални финансови политики, след като президентът Реджеп Ердоган поиска от Шимшек да се присъедини към новото правителство - ход, който допринесе за възходящо движение на пазарите на акции и облигации, където няма държавен контрол.

Към 15.00 часа българско време щатският долар поскъпва с 1,18% към 21,50 лири, което е ново рекордно дъно за турската валута. Еврото пък поскъпва по-предпазливо с 0,73% над 23 турски лири, като по-рано през деня беше достигнат нови исторически връх около 23,20. По този начин турската лира вече губи около 9% от стойността си точно преди първия тур на президентските избори в Турция, които се проведоха на 14-ти май, обезценявайки се с 13% от началото на годината.

Графика щатски долар / турска лира (USD/TRL)


В същото време обаче петгодишните суапове за кредитно неизпълнение (Credit Defalut Swaps или CDS) на Турция с паднаха под 500 базисни пункта, след като по време на парламентарните и президентските избори миналия месец те достигнаха ниво от 700 пункта. Това означава, че гаранцията/застраховката за петгодишен турски дълг на стойност 10 млн. долара спадна под 500 хил. долара спрямо нива около 700 хил. долара по време на изборите в Турция.

Доходността на турските държавни облигации пък поскъпна рязко през последните дни с оглед на техни продажби. Доходността на 10-годишните книжа се повишава във вторник към 14% от 9% точно преди президентския балотаж на 28-и май в резултат на оптимизма на инвеститорите, че назначаването на Мехмет Шимшек, високоуважаван бивш банкер, за министър на финансите, би означавало преминаване към по-ортодоксални икономически политики.

Очаква се по-късно днес следобед президентът Ердоган да председателства първото заседание на новия си кабинет, което ще бъде последвано от пресконференция.

Властите поеха практическа роля на валутните пазари, поддържайки лирата стабилна през по-голямата част от тази година и използвайки резерви за десетки милиарди долари. Нетните валутни резерви на централната банка достигнаха най-ниското си ниво от отрицателни 4,4 милиарда долара на 26 май.

Завръщането на Шимшек, който беше министър на финансите и вицепремиер през 2009-2018 г., се смяташе за сигнал за отдалечаване от необичайните намаления на лихвите въпреки високата инфлация, която предизвика 80% ерозия на стойността на лирата за пет години.

Цитирани от Ройтерс банкери посочиха, че постепенното отслабване на турската лира сочи към "по-здравословни пазарни условия", като повишаването на доходността на деноминираните в лири облигации също показва нормализиране.

Сега Анкара се надява чуждестранните инвеститори да се завърнат, но наблюдателите на пазара предупредиха, че и в миналото Ердоган се е обръщал към по-конвенционалните политики, но след това е променил решението си.

Докато Турция се подготвя за обръщане към по-ортодоксална политика, висши служители споделят, че Ердоган обмисля назначаването на Хафизе Гайе Еркан, високопоставен финансов изпълнителен директор в САЩ, за управител на централната банка.

Икономисти на американската банка JPMorgan заявиха, че е на карта увеличението на лихвените проценти до 25% от сегашните 8,5% за следващото заседание на централната банка на Турция на 22-ри юни, "ако не и по-рано".

Инвеститорите и анализаторите също така очакват промени в управлението на банковите и регулаторните институции на капиталовите пазари, Фонда за благосъстояние на Турция и държавните банки в страната,

През уикенда Шимшек каза след назначаването си, че Турция няма друг избор, освен да се върне към "рационална основа", за да осигури предвидимост в икономиката.

Ройтерс отбеляза, че Ердоган, който се самоопределя като враг на лихвените проценти, ще трябва да докаже, че ще позволи на Шимсек и на централната банка да направят това, което смятат за необходимо, дори ако това причинява краткосрочна болка.

"Няма да е много лесно за дългосрочните стратегически инвеститори да се върнат в Турция. Вероятно ще отнеме месеци, ако не и години“, отбеляза Емре Акчакмак от фонда за управление на активи East Capital.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени