Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ заведе дело срещу крипотоборсата Coinbase

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) заведе дело срещу Coinbase Inc. и Coinbase Global Inc. (най-голямата американска платформа за търговия на криптоактиви), обвинявайки ги, че действат като борса, брокер и клирингова агенция, без да имат регистрация за подобна дейност.

Американският регулатор също твърди, че има множество нарушения на законите за ценните книжа на САЩ. Това става факт само ден, след като SEC заведе дело и срещу водещата в криптоиндустрията компания Binance.

Комисията по ценните книжа и борси твърди, че Coinbase е действала като борса, брокер и клирингова агенция, без да се регистрира при регулатора.

В жалба, подадена във Федералния съд в Манхатън, SEC посочва, че поне от 2019 г. Coinbase работи като нерегистриран брокер, като обработва трансакции с криптовалута, избягвайки изискванията за разкриване на информация, предназначени да защитят инвеститорите.

"Coinbase е спечелила милиарди долари приходи чрез, наред с други неща, събиране на такси за трансакции от инвеститори, които Coinbase е лишила от изискванията за разкриване на информация и защитата, която включва регистрацията, и по този начин ги е изложила на значителен риск", се посочва в съдебното заявление на SEC.

SEC също така каза, че Coinbase работи като нерегистриран брокер чрез Coinbase Prime, която насочва поръчки към платформата на Coinbase и други платформи, както и чрез Coinbase Wallet, който позволява на инвеститорите достъп до ликвидност извън платформата на Coinbase.

На този етап от криптоборсата Coinbase няма коментари, като нейните акции поевтиняха с над 15% преди началото на търговията на Уолстрийт.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна