Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Азиатски рафинерии обмислят повече петролни покупки от Русия и Африка след вдигане на цените от Риад

Снимка: Reuters

Някои азиатски рафинерии обмислят да купуват повече суров петрол от Русия и Африка, след като Саудитска Арабия изненада пазара, като повиши цените на своя петрол след неочакваното решение на Риад да намали добивите с нови 1 млн. барела на ден.

Най-малко три азиатски рафинерии обмислят да поискат през юли по-малко от договореното количество суров петрол от Саудитска Арабия и могат да се възползват от спот пазара за по-евтини доставки, посочват източници на агенция Блумбърг, запознати със стратегиите за търговия на компаниите. Могат също така да се доставят барели със суров петрол от Персийския залив, САЩ или Бразилия, коментираха те.

Саудитска Арабия увеличи официалните си продажни цени за всички региони за месец юли, след като водещият производител от формата "ОПЕК +" обеща допълнителни съкращения на доставките през следващия месец, за да стабилизира петролния пазар. Азиатските рафинерии се борят със слаби маржове на печалби при петролното рафиниране поради по-слабото търсене, а някои обмислят ограничаване на операциите.

Графика на цените на суровия петрол на Саудитска Арабия


"Този ход н Саудитска Арабия е срещу пазара", отбеляза Гао Мингу, базиран в Пекин главен енергиен анализатор в SDIC Essence Futures Co. Според нея това ще направи по-привлекателни за купувачите алтернативи като руския суров петрол.

Купувачите обаче могат да се затруднят при намирането на суров петрол на спот пазара с оглед на малко налични товари през юли, тъй като обичайният цикъл на търговия е преминал, отбеляза търговци, участващи на пазара. Някои китайски рафинерии също така представиха изисквания за доставка преди обещаното намаляване на производството от страна на Риад и могат да не успеят да променят заявения саудитски обем поради договорни задължения, посочиха от рафинерии, пожелали да не бъдат назовавани.

Компанията за търговия с петролни продукти Unipec Asia Company Limited току-що закупи един товар американски суров петрол Mars, който има подобно качество на саудитския, посочиха търговци.

Проучване на купувачи в Азия преди срещата на "ОПЕК +" сигнализира за очаквания за намаление на цените, но в понеделник търговците смекчиха прогнозите си след ангажимента на Саудитска Арабия да намали петролното предлагане с 1 млн. барела на ден през юли, но въпреки това те продължават да прогнозират намаление на цените.

"Малко вероятно е решението на Риад да се отрази на индийските рафинерии, тъй като в момента доставките от Близкия изток за Индия са по-малко от това, което сме имали в миналото“, отбеляза Мукеш Сурана, главен изпълнителен директор на Ratnagiri Refinery and Petrochemicals Ltd. "По-евтиният суров петрол от Русия причини ребалансиране на индийската кошница със суров петрол", добави той.

Междувременно, в Европа рафинериите са закупили рекордно количество спот товари от ОАЕ и Оман за юли и се очаква тенденцията да продължи, когато започне търговският цикъл през август, казаха търговци, участващи на пазара. Рафинериите се опитват да използват колкото се може повече "сладък" или с ниско съдържание на сяра суров петрол, като се има предвид, че "киселият" суров петрол е поскъпнал, посочиха още те.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна