Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция повишава бдителността по границата с Турция заради риск за навлизане на мигрантски групи

Служебният премиер на Гърция Йоанис Сармас.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките власти повишиха нивото на бдителност и охрана на сухопътната граница с Турция поради риск за навлизане на големи групи мигранти. Служебният премиер Йоанис Сармас свика извънредно заседание на кабинета и на ръководството на въоръжените сили.

За проверка на ситуацията по границата в област Еврос беше изпратен служебния министър по защита на гражданите Хараламбос Лалулис. Местните власти на пограничните райони съобщават, че се страхуват от нова вълна нелегални мигранти. Реално в последните дни, особено след приключване на изборите в Турция, има видимо силно движение на групи от нелегални мигранти към гръцката граница, предават гръцките медии.

За да намали напрежението сред гражданите, живеещи близо до граничната бразда, министър Лалулис заяви, че няма данни за насочена политика по изпращане на нелегални мигранти в Гърция. Предполага се, че трафикантите, а не турските власти улесняват големи групи чужденци да преминават границата по река Марица. Използва се това, че в този период нивото на реката е ниско, което улеснява придвижването на мигранти.

След последната гранична  операция, при която от реката бяха спасени 91 мигранти, сред които много жени и деца, от консервативната партия "Нова демокрация" заявяват готовност да продължат изграждането на пограничната ограда и по поречието на река Марица.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна