Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прищина: Нови избори в Северно Косово са възможни, но не веднага

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Косово са отворени към възможността да организират нови местни избори в четирите общини със сръбско мнозинство. Това заяви външният министър Доника Гервала-Шварц, цитирана от агенция "Ройтерс" и допълни, че първата стъпка към такова решение е прекратяване на насилието.

Косовските сърби бойкотираха местния вот, а в тези общини се стигна до размирици след встъпването в длъжност на албански кметове, избрани при активност три и половина на сто. Правителството в Прищина беше разкритикувано от Евросъюза и Съединените щати за решението новите кметове да поемат властта въпреки повишеното напрежение.

Според ГервАла-Швар, нови избори  в Северна Митровица, Звечан, Зубин поток и Лепосавич са възможни, но не и ако решилите да участват в тях са застрашени от насилие.

Сърбите в Косово бойкотираха местния вот с основно настояване четирите общини да получат частична автономия в рамките на сдружение. За създаването на сдружение на сръбските общини Прищина се съгласи през 2013-та година. Досега обаче то не е създадено.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени