Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден спад на китайския износ през май

Китайският износ отбеляза рязко понижение през май, което допълнително ще попари надеждите за солидно възстановяване на втората по сила световна икономика след отмяната в началото на годината на строгите Covid локдауни.

Според китайската митническа агенция, износът се сви през май със 7,5% на годишна база до 283,5 млрд. долара, парирайки почти изцяло растежа с 8,5% през април, докато очакванията бяха за символично понижение с 0,4%. Това е първото свиване на китайския експорт от февруари 2023 г. насам и най-солиден спад от четири месеца насам.

В същото време вносът в Китай се понижи през май с 4,5% на годишна база до 217,69 млрд. долара при очаквания за по-солиден спад с 8% и след понижение със 7,9% през април. Това представлява свиване на вноса за трети пореден месец на фона на слабо вътрешно търсене, отслабващи цени на суровините и по-силен американски долар.

Рязкото намаляване на експорта при по-умерен от очакваното спад на вноса доведе до свиване на китайския търговски излишък през май до 65,81 млрд. долара от 78,40 млрд. долара през същия месец на 2022 г.

След като представянето на китайската икономика надмина очакванията през първото тримесечие на годината, в последно време анализаторите започнаха да занижават прогнозите си за останалата част от годината, тъй като промишленото производство продължава да се забавя на фона на постоянно слабо глобално търсене.

Производствената активност в Китай се сви по-бързо от очакваното през май поради отслабване на търсенето, показа официалното PMI проучване през миналата седмица. Според него, промишленото производство се сви през май след експанзия през април, а новите поръчки се понижиха за втори пореден месец.

Китайските власти си поставят относително "скромна" цел за растеж на БВП през тази година с около 5%, след като през миналата година растежът се забави рязко към 3 на сто.

Днешните слаби данни за износа са поредно доказателство и за слабостта на глобалната икономика.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна