Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК обмисля задължителна забрана за използването на Huawei при изграждане на 5G мрежи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз обмисля задължителна забрана за държавите членки да използват в техните 5G мрежи компании, за които се смята, че представляват риск за сигурността, включително китайската телекомуникационна група Huawei, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки официални представители, запознати с дискусиите.

Този ход идва на фона на нарастващата загриженост в Брюксел, че някои правителства в ЕС се бавят по въпроса.

Само една трета от страните в ЕС са забранили на Huawei достъп до критични части от 5G комуникациите на блока, въпреки дадените от Брюксел препоръки за изключване на високорискови доставчици от технологичните инвестиции, посочи миналия петък еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон на среща с министрите, отговарящи за телекомуникациите в единния блок.

Тиери Бретон

"Това е твърде малко. И това излага на риск колективната сигурност на съюза“, каза той по време на срещата.

Бретон предупреди за рисковете от прекаленото излагане на китайски доставчици. "Основното ми послание към държавите членки беше да им напомня за спешната необходимост да действат, за да избегнат създаването на големи уязвимости, които биха били трудни за преодоляване", посочи той.

Препоръките, които бяха единодушно одобрени от държавите членки на ЕС през 2020 г., варираха от изисквания за сертифициране до диверсификация на доставчиците.

Насоките не отговарят на налагане на подобна забрана, но лица с преки познания по въпроса казаха пред финансово издание, че ЕК може да въведе задължителна забрана за компании като Huawei, за които се смята, че представляват риск за сигурността, ако страните членки, включително Германия, продължават да бавят взимането на решение.

Официални лица в Германия изразиха загриженост за връзките между Deutsche Telekom и Huawei. По-рано тази година Берлин заяви, че преразглежда използването на китайски компоненти в своята 5G инфраструктура и дали е необходима промяна на закона.

"Файненшъл таймс" посочва, че от Европейската комисия са отказали коментар по този въпрос. Комисията планира през следващата седмица да докладва за напредъка в целия блок относно изпълнението на препоръките.

Новите правила, налагащи забрана, обаче едва ли ще се появят преди края на петгодишния мандат на настоящата ЕК през 2024 г., като се има предвид времето, необходимо за получаване на подкрепата на Европейския парламент и държавите членки за всеки нов закон.

От своя страна компанията Huawei заяви, че се противопоставя на политизирането на оценката на киберсигурността. "Оценяването на рисковете за киберсигурността без спазване на технологичните стандарти или изключването на конкретни доставчици от системата без подходяща технологична оценка е нарушение на принципите на справедливост и недискриминация, а също така и против законите и разпоредбите на Европейския съюз и неговите страни членки", посочиха от китайският технологичен гигант.

Компанията също така каза, че "нито един съд не е установил, че Huawei е участвал в злонамерена кражба на интелектуална собственост или е изисквал от Huawei да плати обезщетение за нарушаване на чужда интелектуална собственост".

Длъжностни лица, запознати с дискусиите в Брюксел, предупредиха за "цената на дългосрочната зависимост" от Китай, точно както единният блок разчиташе на руските енергийни доставки преди войната в Украйна, ако целият ЕС не успее да забрани Huawei. "Ние знаем какво е да си зависим от другите", каза един от източниците на "Файненшъл таймс".

Последните предупреждения идват в момент на нарастваща загриженост в ЕС относно технологичната му зависимост от Китай, търговските практики на страната и спазването на правата на човека в Пекин.

ЕС вече успя "да намали или елиминира" излагането си на геополитически рискове в други индустрии като енергетиката, посочи в края на миналата седмица Тиери Бретон, като предупреди: "Трябва да направим същото за 5G мрежите – не можем да си позволим да поддържаме критични зависимости, които могат да се превърнат в оръжие срещу нашите интереси".

Обмисляното от ЕК предложение за забрана идва в момент, когато редица европейски държави преоценяват зависимостта си от Китай относно критичната си телекомуникационна инфраструктура. Португалия се готви да забрани известно 5G оборудване на Huawei, въпреки че страната е един от най-големите получатели на китайски инвестиции на глава от населението в Европа.

Дания, Швеция, Естония, Латвия и Литва, както и Обединеното кралство, вече забраниха на компанията Huawei достъп до тяхната 5G инфраструктура.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени