Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вятърната мелница в Несебър отвори врати като музеен обект

| обновено на 07.06.23 в 11:10
Снимка: Уикипедия

За първи път емблематичната за Несебър вятърна мелница отвори врати като музеен обект, предаде БТА. В нея е подредена изложбата "Богатствата на античния некропол на Месамбрия". Показани са артефакти, открити в некропола на античната гръцка колония Месамбрия, които датират от периода V в. пр.н.е. до III век н.е., включително до римския период.

Керамичните фигури, които са изложени във вятърната мелница, са така наречените теракоти. Те изобразяват различни божества в по-ранния период 5- 4 век преди Христа.

Изложбата "Богатствата на античния некропол на Месамбрия" е временна. Артефактите ще останат там до края на летния сезон. След това ще бъде показана изложба с други ценни артефакти.

От Община Несебър добавиха, че мелницата на провлака е открита за първи път за посещение след сериозни реставрационни и консервационни дейности. От там са изпълнили ремонт на северната алея на провлака, състоящ се в полагане на гранитен паваж върху старата, неподходяща за облика и статута на античния Несебър бетонна настилка, посочиха от общинския пресцентър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна