Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отхвърли предложение за прекратяване на споразумението със САЩ за сътрудничество в отбраната

Снимка: Ани Петрова

С 37 гласа "за", 166 "против" и 18 "въздържал се" парламентът отхвърли проект на решение за прекратяване на Споразумението между правителствата на България и на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, внесен от партия Възраждане. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и Има такъв народ гласуваха "против", БСП се въздържаха, Възраждане бяха "за". Споразумението, подписано през 2006 г., е свързано със съвместното ползване с американски военни на четири военни бази у нас - учебен полигон “Ново село”, включително складовете и съоръженията на град Айтос, военновъздушната база “Безмер” и военновъздушната база “Граф Игнатиево”. Дебатът продължи близо 2 часа. 

Според Костадин Костадинов договорът крие опасност за националната сигурност:

“В момента България, като НАТО-вска държава, е гранична държава с Русия през Черно море. Същевременно в България има американски бази, има американско въоръжение, а ние дори не знаем какво точно е то. Американците си направиха и летище, включително, в Ново село. Ние не го контролираме, не знаем какво стоварват там”.

Бившият външен министър Екатерина Захариева от ГЕРБ заяви:

“Хубавое поне да прочетете споразумението, чието прекратяване искате. Чета: “Договорените съоръжения и обекти са държавна собственост, при пълно зачитане на суверенитета и законите на Република България. Ръководителите са български военни””.

Депутатът Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС

“Ако си бяхте направили труда да прочетете малко, щяхте да знаете, че на Ново село няма американци, а има италианци, защото там в момента е базирана Многонационалната бойна група на НАТО: има черногорци, има албанци, има гърци, даже и северомакедонци”.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от БСП критикува вносителите:

“Създавайки страхове, каквито няма основание да имаме! Част от нещата, които казвате са така, те са разумни, има логика, но вие ги обезсмисляте с другите неща. Държите се тук като някаква "Атака" от AliExpress”.

Кристиан Вигенин направи редакционно предложение споразумението да не се прекратява, а само да се изисква информация за неговото прилагане, но това също не се прие

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени