Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шведите са все по-малко враждебни към идеята за приемане на еврото

Шведското население става по-малко враждебно към идеята за приемане на еврото, тъй като кроната се търгува близо до рекордно ниски нива.

Анкета, публикувана от Статистическата служба на Швеция в сряда, показа, че 30,6% биха гласували в полза на приемането на еврото. Делът на противниците все още е доста по-висок, като 50,5% остават против изоставянето на шведската крона, но сега подкрепата за присъединяване на общата валута е на най-високото си ниво от началото на европейската дългова криза преди повече от десетилетие, съобщава Блумбърг.

Стабилният спад в стойността на шведската валута направи вносните стоки по-скъпи и макар да увеличи печалбите на експортната индустрия, също така повиши загрижеността, че местните производители няма да имат достатъчно стимули да оптимизират и увеличат дългосрочната конкурентоспособност.

Все пак политическият апетит за предприемане на ход за приемане на еврото остава ограничен, като само една партия в парламента на Швеция - тази на либералите, активно настоява за преосмисляне. Докато либералите са младши партньор в трипартийната правителствена коалиция на Швеция, техните призиви за проучване на евентуално членство в единния валутен блок все още не са добили никаква сила в управляващата коалиция.

Досега Финландия остава единствената скандинавска нация, която е приела еврото, докато Дания е обвързала валутата си с еврото, но без да се присъедини към 20-членната обща валутна зона.

Карин Карлсбро, либерален депутат в Европейския парламент, каза, че нейната партия основно подкрепя приемането на еврото, тъй като това ще даде на Швеция 'място на масата", както и ще спомогне за укрепването на европейското единство, като в същото време плаващият валутен курс е "отворил очите на много шведи за отрицателни ефекти от слабата крона".

Гласоподавателите в Швеция отхвърлиха приемането на еврото на референдум през 2003 г. и общественото мнение беше решително негативно настроено за присъединяването към паричния съюз, откакто дълговата криза обхвана континента в началото на 2010 г.

Националистите от партията "Шведски демократи", които стоят в основата на управляващия блок, въпреки че формално не са част от коалицията, призоваха преди години Швеция да напусне Европейския съюз най-късно през 2019 г. и остават твърдо против приемането на общата валута.

Скорошното отслабване на шведската крона спрямо еврото е само последният етап от негативната тенденция, продължила най-малко десетилетие, като към момента кроната е с повече от 30% по-евтина спрямо еврото, отколкото беше през по-голямата част от 2013 г.

Шведската валута все повече се приближава към най-слабото си ниво спрямо еврото, а това също така породи загриженост в централната банка на страната, чиито усилия за ограничаване на инфлацията са отчасти осуетени от по-високите импортни цени.

Графика евро / шведска крона (EUR/SEK)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени