Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След труса от 5,2 по Рихтер в Румъния има стотици повредени сгради

Снимка: БНР архив

Земетресението от 5,2 по Рихтер, което беше регистрирано във вторник вечерта в Румъния, е имало интензитет от 7 степен по скалата на Меркали в епицентъра и е било усетено с интензитет 6 в района на Арад. Това съобщи директорът на Националния институт по геофизика Константин Йонеску, цитиран от БТА. 

Ска̀лата на Меркали-Канкани-Зиберг е сеизмична скала за отчитане силата на земетресенията чрез ефекта, който те оказват върху постройките и хората, създадена през 1902-ра от италианския вулканолог Джузепе Меркали, като най-употребяваната скала преди въвеждане на тази на Рихтер.

По думите на Йонеско земетресения със сила като снощното могат да причинят материални щети като пукнатини в стените или паднали комини. До момента са регистрирани 13 вторични труса. Последният е бил тази сутрин с магнитуд 2,2 по Рихтер. 

"Започнахме да оценяваме щетите от снощи. Има стотици повредени къщи - срутени покриви, паднали комини, напукани стени. Засегнат е покривът на местната болница. Нашата община е много близо до епицентъра на земетресението и то беше усетено много силно тук", каза кметът на Гьорок Корнелиу Поп-Мородан, цитиран от Аджерпрес.

Над 100 комина са паднали в община Забрани,  която също се намира близо до епицентъра. "От снощи помагаме на хората да си ремонтират покривите и да отстранят паднали строителни елементи", каза кметът на Забрани Дануц Кодрян, цитиран от Диджи24.

Вчерашното земетресение е усетено в Сърбия, Хърватия и Унгария. 


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна