Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът постави задачи на министрите

Заседание на Министерския съвет - София, 7 юни 2023
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков постави няколко задачи на министрите от новото правителство, което започна първото си заседание преди половин час. Сред тях са да съдействат на финансовия министър за подготовката на бюджета, да окомплектоват кабинетите си и да работят по подготовката на управленската програма.

Министър-председателят поздрави министрите с техния първи работен ден и с първото работно заседание.

"Още вчера стана ясно кои са непосредствените задачи, по които трябва да работим през следващите няколко дни, за да можем да стартираме успешно по-сериозната дългосрочна работа", каза Денков. И поясни, че става въпрос за подготовката на бюджета и довършването на подготовката на управленската програма.

"Молбата ми е, заедно с експeртите и народнитe представители в Народното събрание, да подготвим документа, който оттук нататък ще бъде нашия план-график, по който трябва да работим системно и упорито", каза Денков. Той призова министрите да съдействат на Министерството на финансите, за да успеят с бюджета навреме. Друга задача е окомплектоването на кабинетите по министерства, допълни премиерът.

Денков каза, че е видял през последните дни в медиите няколко информации за раздадени средства в доста големи размери, милиарди левове, без да е ясно дали са насочени целесъобразно и ефикасно. Министър-председателят каза, че се е появила информация и за забавени процедури в някои министерства, от които също могат да настъпят загуби в големи размери.

„Не знам дали тази информация е вярна, трябва да се провери, затова с другите ви задачи молбата ми към вас е да проверите какви големи разходи са били направени в министерствата през последните седмици и месеци, и дали има забавени процедури", каза Денков.

Той подчерта, че всяко забавяне може да коства много скъпо на бюджета на държавата, а това е за сметка на хората и на бизнеса. Според премиера това са средства, с които се осъществява една или друга дейност и ако бъдат загубени, ще бъде загубена възможността за реализиране на дейностите.

„На добър час, аз съм сигурен, че можем да успеем, стига да работим като екип“, каза още Николай Денков.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени