Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Тонев отново поема Агенция "Митници"

Румен Спецов се връща като ръководител на НАП

Румен Спецов
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Румен Спецов се връща като ръководител на Националната агенция за приходите, реши правителството.

Спецов бе назначен при редовния кабинет "Петков" и освободен от служебното правителство на Гълъб Донев.

От днес Румен Спецов отново е назначен за изпълнителен директор на НАП, а досегашният ръководител на ведомството Борис Михайлов, който бе едно от първите назначения на служебния кабинет "Донев", е освободен поради влошена събираемост на приходите от ДДС.

Румен Спецов оглавяваше приходната агенция от май 2021-ва до август 2022 година, а още в деня на представянето му медиите припомниха миналото му на културист. По-притеснително обаче бе, че се появиха съмнения, че Спецов е продал фирма с огромни задължения на малограмотно лице, за което бе назначена и проверка.

Тъй като е живял в Дубай, един от първите въпроси към него бе свързан с потенциално познанство с укриващия се там бизнесмен Васил Божков: "В Дубай живеят 3 милиона българи, това, че съм живял в София, свързано ли е с Делян Пеевски", каза Спецов при проверка на граничен пункт.

Освобождаването му от правителството „Донев“ бе аргументирано с влошена събираемост, но самият Спецов определи причините като политически. В официалната биография, изпратена от Министерския съвет, той е описан като "висококвалифициран експерт с дългогодишен опит в Националната агенция за приходите и в областта на данъчната политика и законодателство, както и защитата на националната сигурност".

Ръководителят на Агенция "Митници" Павел Геренски също вече е освободен от длъжност, а на мястото му се връща Павел Тонев.

Павел Тонев поема поста от Павел Геренски, който сам докладва занижена събираемост на ДДС, но я отдаде на икономическата конюнктура и определени решения на предходния кабинет.

"Отново ще разчитам на професионализма на Павел Тонев и Румен Спецов, за да бъде наваксано изоставането от над 1 млрд. лв. в събираемостта на бюджетните приходи. Нужни са спешни действия и мерки за мобилизиране на усилията в приходните администрации", коментира министърът на финансите Асен Василев, като коментарът му бе изпратен като съобщение от ресорното министерство.

В него се припомня, че Спецов и Тонев са отчели рекордно увеличение на събираемостта със 7,9 милиарда лева, докато са били на постовете си.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна