Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадската централна банка повиши основната си лихва до 22-годишен връх от 4,75%

Канадска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Канада повиши водещата си лихва с 25 пункта до 22-годишен връх от 4,75% с оглед на опасенията, че инфлацията може да остане трайно висока над целевото ниво от 2 на сто на фона на силния икономически растеж.

Централната банка спря да затяга лихвите през януари, за да оцени въздействието на предишните увеличения, след като от март 2022 г. насам повиши на осем заседания основната си лихва  до 4,50% - най-бързият цикъл на затягане в историята на банката.

Изненадващо силните потребителски разходи, възстановяването на търсенето на услуги, подемът на жилищната активност и затегнатият пазар на труда в Канада обаче показват, че икономиката е по-устойчива от очакваното, се посочва в изявление на централната банка след края на днешното заседание.

Банката отбеляза повишаващата се инфлация през април и факта, че тримесечните измервания на основната инфлация достигнаха 4% за няколко месеца. Според нея "опасенията се увеличиха, че потребителската инфлация може да остане значително над целевото ниво от 2%".

На този фон Управителният съвет на централната банка реши, че "паричната политика не е достатъчно рестриктивна, за да върне търсенето и предлагането към баланс и да върне инфлацията устойчиво до целта от 2%".

Централната банка ще продължи да оценява динамиката на основната инфлация и инфлационните перспективи и остава решителна в ангажимента си за възстановяване на ценова стабилност.

След днешното решение и последвалото изявление на централната банка, редица анализатори прогнозират още едно повишение на канадската лихва през юли.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!