Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ очаква забавяне на растежа на Саудитска Арабия до 2,1% заради намалените петролни добиви

Международен валутен фонд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният валутен фонд очаква икономическият растеж в Саудитска Арабия да се забави до 2,1% през 2023 г. на фона на съкращенията на петролното производство, обявени през април от "ОПЕК +", съобщава Ройтерс.

Само месец по-рано МВФ прогнозира растеж от 3,1% на БВП на Саудитска Арабия през тази година. Саудитската икономика нарасна през 2022 г. с 8,7%, тъй като високите цени на петрола увеличиха приходите и доведоха до първия бюджетен излишък на кралството от почти 10 години.

През изминалия уикенд Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия обяви, че страната ще направи допълнително доброволно намаление на своя добив на петрол с 1 млн. барела през юли в опит да подкрепи цените на черното злато.

В последният си анализ за Саудитска Арабия време МВФ каза, че докато съкращенията от април ще намалят общия икономически растеж до 2,1%, Фондът очаква растежът извън петролния бизнес да остане стабилен.

"Непетролният ръст се очаква да бъде средно 5% през 2023 г. и да остане над потенциала, тъй като силното потребление и ускореното изпълнение на проекти стимулират търсенето", посочи МВФ.

Фондът също така посочи, че фискалният баланс на Саудитска Арабия ще се върне на дефицит през 2023 г. поради по-ниските приходи от петрол. МВФ не предостави актуализирани конкретни данни за прогнозирания дефицит, но в доклада си през май посочи, че очаква дефицит в размер на 1,1% от БВП през тази година.

Саудитското правителство обаче прогнозира бюджетен излишък за втора поредна година - макар и по-малък от този през 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени