Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се двете искания за отстраняване на главния прокурор да влязат в дневния ред на Пленума на ВСС

| обновено на 08.06.23 в 10:12
Снимка: БГНЕС

Очаква се двете искания за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев да влязат като извънредна точка в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет.

Първото беше внесено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия, според които -  с намесата си в разследването на взрива до автомобила му на 1 май, главният прокурор е нарушил тежко служебните си задължения.

Седмица по-късно четирима от шестимата съдебните кадровици внесоха и второ искане - този път, че квалифицирайки народните представители като цитирам "политически боклук", Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт.

За първи път заседанието на Съвета ще бъде председателствано от новия правосъден министър Атанас Славов, който при поемане на поста от предшественика си Крум Зарков коментира:

"Това, разбира се, не е процес, в който съм участвал досега. Тук министър Зарков ми помага и със съвети и с разстановката на силите във ВСС, доколкото той от 10 месеца води тази битка. И се надявам в най-скоро време да видим резултата, който очакват голяма част от гражданите – г-н Гешев да бъде освободен от поста главен прокурор, не просто заради тези искания, които сега бяха внесени. Само напомням – преди година-година и половина имаше други искания, които бяха достатъчно силно мотивирани още тогава. Надявам се този процес да бъде завършен по такъв начин, че да няма съмнения в неговата легитимност и да няма съмнение, че е имало външни влияния в този процес".

След като във вторник влязоха в сила промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, за отстраняването на главния прокурор вече ще са необходими само 13, а не, както беше досега - 17 гласа.

"Надявам се на стегната процедура, която да гарантира принципите за безпристрастност, за неутралност, за обективно търсене на истината", каза Славов пред началото на заседанието.

Правосъдният министър не изключи, ако започне обсъждане на двете искания - процедурата да не приключи днес. Той декларира готовност да свика съдебните кадровици и утре.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна