Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишаване доходите на домакинствата с 18 на сто за първото тримесечие

Снимка: БГНЕС

Общият доход на домакинствата през първите три месеца на годината е  4 874 лева. Той е с 18 процента по-висок в сравнение със същия период на миналата година.

Това показват данните от информационния бюлетин в областта на жизненото равнище и доходите за първото тримесечие, който публикува Министерството на труда и социалната политика, предаде репортер на БНР.

Данните показват, че в структурата на общия доход най-високия е относителният дял на този от работни заплати - 53,6%, следван от доходите от пенсии – 35,8 на сто.

По експертни данни през първото тримесечие средната работна заплата в страната е 1882 лв. - ръст от 17,3 на сто в сравнение със същия период на предходната година.

Най-висока е средната заплата в столицата – 2603 лв. На годишна база най-голям е ръстът на средното възнаграждение в Стара Загора - 25% , Пазарджик - 21%, най-малко е в Силистра - 8%.

В периода януари-март тази година в седем от икономическите дейности средните възнаграждения са над средните за страната, а в тях са заети 1/4 от всички наети. Най-високи средни заплати се отчитат при "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти" - 4578 лв.

За тримесечието в обществения сектор се отчита средна заплата от 1861 лв. Малко по-високо е средното възнаграждение в частния сектор – 1889 лв. -  това е ръст от 17,5% повече в сравнение с година по рано.

През първите 3 месеца на тази година нараства и броят на наетите, като достига 2 310 000 души - спрямо първите 3 месеца на миналата година това е ръст от 1.5 на сто.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!