Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вносителите на първото искане за отстраняване на главния прокурор го оттеглиха

Висшият съдебен съвет провежда пленум, 8 юни 2023 г.
Снимка: БТА

Изненадващо, вносителите на първото искане за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, оттеглиха предложението си, без да посочват мотивите си за това. След едночасов спор как да действат при новите обстоятелства съдебните кадровици излязоха в едночасова почивка.

Преди това Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да разгледа днес двете предложения за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това стана, след като министърът на правосъдието Атанас Славов предложи като допълнителна точка в дневния ред на заседанието да бъдат включени обединените две предложения за предсрочно освобождаване на главния прокурор и разглеждането им по същество. Петнадесет от членовете на съвета подкрепиха предложението на министъра, четирима бяха против. Точката се разглежда като първа от Пленума.

Оттегленото предложение е от шестима членове на Прокурорската колегия и се отнася до присъствието - по личното указание на главния прокурор,  на придобилия популярност израелски експерт,  на огледа на мястото, където на 1 май избухна взрив до автомобила на главния прокурор. До днес  вносителите смятаха, че намесвайки се в разследването, Иван Гешев е извършил "тежко нарушение на служебните задължения" и затова трябва да бъде отстранен от поста.

Нито с дума и нито един от тях днес не подсказа, че ще има такова искане. И шестимата бяха част от мнозинството, което направи възможно двете искания за отстраняването на Гешев да станат точка първа в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет......при това като допълнителна точка. Едва в началото на дебата по същество обявиха, че вече не стоят зад предложението си.

Няколко пъти "защо" попита Атанаска Дишева, припомняйки за изнедващо внесеното на 12 май искане за отстраняването на Гешев от същите членове на Прокурорската колегия,  които дотогова гласуваха последователно и монолитно като Обвинител номер едно:

"Сега аз с обратен знак ще ги попитам същото, свободна ли е волята им с която оттеглят предложението? Какво се е променило? Ако не на мен, колеги, дължите на обществото този отговор".

"Моите мотиви не са на взети на емоционална плоскост. Те не са емоционални, те са дълбоко премислени, само че за мен не съществува ангажимент днес в това заседание да ги обявя публично", отговори на Дишева Калина Чапкънова, която е сред шестимата вносители на първото предложение.

Спорът може ли или не може да се оттегли такова предложение мина и пред анализ на законодателството,  по повод, на което  - малко  преди почивката, правосъдният министър Атанас Славов, който за първи път председателства ВСС,  обобщи:

"Виждаме дефицитите всъщност и на конституционно ниво, и на законово ниво. Бих казал, неяснотите са много повече, отколкото ясният път за развитие на един такъв процес".

Малко парадоксално, но срещу прекратяването на първото производство се обяви главният прокурор Иван  Гешев. Досега той не участваше в процедурните гласувания, но сега каза, че го ще направи - при това - "против":

"Защото смятам, освен че има юридически аргументи, че има преобладаващ обществен интерес и българското общество следва да знае всички обстоятелства, които се наведоха както от носителите, напоително в различни в заседания, включително и в медийното, и политическото пространство. И го дължим на българските магистрати на съдебната власт.

Протест в негова защита посрещна тази сутрин обвинител №1 от хората с плакати срещу "мафията" и другите - с плакати, свързани със загиналите при катастрофи.

Самият Гешев по изключение дойде пеша и използва официалния вход на Съвета, което даде възможност на подкрепящите го да го аплодират.

Снимка: БГНЕС

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!