Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в бургаския квартал "Победа" срещу битовите кражби

| обновено на 08.06.23 в 16:32

Техника, врати, кранчета на мивки, всичко, което може да се открадне, се взема от къщите, разказаха днес жители на ромския квартал Победа. Те твърдят, че броят на кражбите е нараснал през последните месеци. Те се събраха на ул." Светослав Тертер". Организатор на протеста бе пастор Ахмед Емин, който също е пострадал от крадците:

"Разбити са вратите, вътрешните, алуминиеви, взети са.  Подали сме жалба, не може да се оплачем от полицията, веднага ни съдействат. Пращат дежурни коли. Нужно е да се платят щетите на хората. Църквата беше разбита няколко пъти, откраднати са столове.

Много наркотици се употребяват в този квартал. Като вземат наркотици, не знаят какво вършат. Хората се страхуват да подават жалби в районното. Те мислят, че вечерта ще ги атакуват."


Негови съседи разказаха, че се краде предимно техника:

"Климатици крадат, аз съм сам, отрязали мрежата и влезли. Всичко беше леш. Взели са скъпи часовници, телефони, дрехи. За четвърти път. От Първо районно ме извикаха, така си остана, полицаите по-добре от нас ги познават.

Те ги залавят, прокуратурата ги пуска.

Видеонаблюдението не е достатъчно.

Тази къща цялата беше разбита. Влизат, крадат, ужас.

Радиатори са откраднати, котелът е бил приготвен, но нещо е станало и не са го взели. Това е системно, разберат ли, че в една къща една седмица няма хора, влизат.

В 23-24 часа, 7-8 -годишни, кой родител ще го пусне по това време?! Като хванат и не могат да го осъдят, за ходи да чука камъни на кариерата!"


От бургаската полиция заявиха, че ръст на кражбите няма. Повечето деяния са малозначими и извършителите им са малолетни и непълнолетни.
По публикацията работи: Десислава Златева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия