Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на вътрешните работи смята, че до края на годината България ще преодолее ветото за Шенген

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов (вляво) се срещна в Люксембург с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов смята, че до края на годината ще бъде преодоляно ветото на Австрия и Нидерландия за приемането на България в Шенген. Той каза това в отговор на въпрос на "Хоризонт" по време на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург.

Министър Стоянов заяви, че има планирани срещи с повечето си колеги от другите страни членки, директора на ФРОНТЕКС и "Европол", а вече се е срещнал с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. Той е разговарял и с колегите си от Австрия и Нидерландия.

"За момента просто изслушаха моето мнение, предполагам, че с течението на времето ще приключим този въпрос и ще ги убедим, че трябва да гласуват ние да бъдем приети в Шенген", каза министърът в отговор на въпрос на БНР дали двете страни са променили позицията си.

Калин Стоянов вярва, че до края на годината България може да се присъедини към Шенгенската зона.

Според министъра на вътрешните работи случилото се с Ангел Христов не би трябвало да повлияе негативно на България:

"Мое професионално мнение е, че няма държава в света, която не може да бъде премината незаконно. Ние в България също периодично задържаме лица, обявени за международно издирване. Основното, което проверяваме и съм сигурен, че ще стигнем до някакъв резултат, е начинът, по който е влязъл въпросният човек в България, кога се е случило това и ако стигнем до този резултат, ще вземем съответните мерки.

Министър Стоянов съобщи още, че Европейската комисия отпуска допълнително 45 млн. евро за България  за техническо обезпечаване на държавната граница закупуване на високопроходими автомибили и възнаграждения на граничните полицаи. Той обаче допълни, че ще гласува с "въздържал се" по  предложението на Комисията за пакта за миграцията и убежището и се мотивира така:

"Да сме ангажирани самостоятелно с охраната на държавната граница, която е и европейска граница - няма как да бъдем оставени сами за решаването на този проблем. По тази причина ще гласуваме "въздържал се". Ние търсим по-общ подход, търсим по-сериозна и гарантирана подкрепа от всички държави членки".


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!