Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 часа ВСС обсъжда да бъде ли отстранен Иван Гешев заради израза "политически боклук"

ВСС - 8 юни 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет изяснява със свидетели какво е било емоционалното състояние на главния прокурор в дните около пресконференцията, по време на която Иван Гешев използва израза "политически боклук", докато говореше за народни избраници. Заради този израз четирима членове на Прокурорската колегия внесоха искане за предсрочно освобождаване на обвинител номер едно.

Вече над 11 часа съдебните кадровици обсъждат има ли основание за отстраняването на Гешев.   

Трима свидетели допусна ВСС - заместник-директорът на Националното следствие Ясен Тодоров, неговият административен ръководител Борислав Сарафов, който е и заместник на Иван Гешев, както и служителката на Прокуратурата Марчела Пантелеева. 

Пред съдебните кадровици Тодоров, който е бил в дома на главния прокурор ден преди неговото изявление, разказа, че Гешев бил нетипично разпилян и хаотичен и му споделил, че след шока и адреналина от взрива до колата му на 1 май почти не бил спал.

Именно на тази среща главния прокурор му казал, че от известно време е притискан да си подаде оставката и му показал ултимативно писмо - до 10:00 часа на 15 май да подаде оставка. 

По повод на това писмо по-рано през деня обвинител номер едно влезе в спор с членове на Висшия съдебен съвет – имало ли е то заплашителен характер, или не. 

Иван Гешев: "Едно емоционално състояние може да доведе до различни неща -  до жестове, до агресия, включително до определени изразни средства, това е ясно за всеки български гражданин. Ние сме юристи, сега да го говорим това нещо - какво е афект, след взрива какво се случва, след като ти дадат писмо заплашително  какво се случва...Да ви обяснявам ли какво се случва? Ами, не го преживявайте, за да не ви казвам, да видите сачми, с които сте се разминали за 1 секунда... Какво ми е емоционалното състояние!?"

На въпрос за използвания от Гешев израз "политически боклук“ , Ясен Тодоров каза, че хората, с които общувал, одобрявали казаното от главния прокурор. 

А по време на изслушването във ВСС заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов заяви, че се чул с Иван Гешев на 14 май, когато разговорът протекъл приятелски. Ден по-късно обаче и час преди брифинга му, той вече бил негативен и враждебен към него.  

Пленумът на ВСС реши да изслуша и заместника на главния прокурор Даниела Машева.

Пленумът на ВСС не подкрепи направеното доказателствено искане на главния прокурор Иван Гешев да изслушат неговите заместници - Пламена Цветанова и Десислава Пиронова. Впоследствие Гешев предложи да изслушат другият му заместник Даниела Машева, защото по думите му директорът на НСлС Борислав Сарафов е представил неправилна информация на събитията, както и по отношение на емоционалното му състояние.

Предложението на Гешев да изслушат Машева мина с гласовете на 10 кадровици. Изслушването на Машева ще се състои по време на следващото заседание в режим на довеждане.

По-рано днес:

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна