Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна обяви, че има доказателства, че руска диверсионна група е взривила "Нова Каховка"

| обновено на 09.06.23 в 17:00
Сателитна снимка на водохранилището край Нова Каховка, Херсонска област на Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На осем души нарасна броят на жертвите от наводненията след разрушаване стената на язовир "Нова Каховка" в Украйна, а все повече данни сочат, че съоръжението е унищожено умишлено. На фронта -  ожесточени сражения се водят в източните и южните райони на страната.

Стотици хора молят за помощ да бъдат спасени от наводнените райони на Херсон след разрушаването на язовир „Каховка“ във вторник, което доведе до масови наводнения, принуди хиляди жители да бягат и причини екологичен хаос. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че стотици хиляди жители на наводнените райони са без нормален достъп до питейна вода. Той критикува организацията на Червения кръст за бавната реакция на бедствието и директно обвини Русия, че е изоставила хората в контролираните от нея територии на левия бряг на река Днепър.

"Окупаторите напълно изоставиха хората на произвола на съдбата, а бедствието се случи преди два дни. Това се прави съвсем умишлено от руските власти, защото вече всички са наясно, че Русия се управлява от чудовища", заяви Зеленски.

Украинската служба за вътрешна сигурност съобщи, че е прихванала телефонно обаждане, доказващо, че руска "диверсионна група" е взривила язовира. Става дума за аудиозапис, в който предполагаем руски войник казва, че руската диверсионна група е трябвало само да сплаши украинците, а не да разрушава целия язовир.

Норвежки учени твърдят, че разполагат с данни за сеизмична активност в района около времето, когато се предполага, че е взривена язовирната стена.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че стотици хиляди жители на наводнените райони са без нормален достъп до питейна вода. Той критикува и организацията на Червения кръст за бавната реакция на бедствието.

На фронта - ожесточени битки се водят в Донецка област и други източни райони на Украйна, ситуацията на фронта е напрегната, заяви украинският заместник министър на отбраната Хана Маляр и уточни, че украинските войски успяват да отблъснат атаките. По-рано Русия съобщи за активни боеве в Запорожка област. Именно този район на Южна Украйна военни експерти посочиха като фокуса на очакваната украинска контра-офанзива. 



По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна