Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Оберон", романтична опера от Карл фон Вебер в три действия, девет картини, с говорни диалози

Снимка: Wikipedia

Либрето: Джеймс Робинс Планше, по едноименната поема на Карл Виланд

Първо изпълнение: 12 април 1826 г., Лондон
Първо изпълнение в България: 1936 г., София

Действащи лица:
• Оберон, цар на елфите – тенор
• Титания, негова жена – без пеене
• Пук, прислужник на царя – мецосопран
• Хюон, рицар от Бордо – тенор
• Шеразмин, негов оръженосец – баритон
• Харун ал Рашид, халиф на Багдад – без пеене
• Реция, негова дъщеря – сопран
• Фатиме, нейна робиня – мецосопран
• Карл Велики – без пеене

Говорни роли:
• Бабекан, персийски принц
• Алманзор, принц на Тунис
• Рошана, негова жена
• Надине, робиня на Рошана
• Абдала, морски пират

Сюжетът се развива в приказни времена в царството на елфите, във Франция, Тунис и Багдад.

Първо действие
Първа картина
В дворцовия парк на царя на елфите Оберон. Той се кара с жена си Титания. Накрая двамата решават да се разделят докато не открият двама влюбени, които са способни да съхранят любовта си и пред най-големите препятствия. Оберон е обезкуражен, но неговият верен придворен слуга – добрият дух Пук, решава да му помогне. Казва му, че в света има една такава двойка и това са рицарят на императора Карл Велики – Хюон от Бордо и Реция – дъщерята на багдадския халиф Харун ал Рашид. Младият рицар е убил сина на Карл Велики в двубой и императорът го наказва с пътуване до Багдад. Там трябва да убие този, който стои от лявата страна на халифа и да целуне дъщеря му. Пук предлага на Оберон да изпита верността на тази двойка. Затова пренася спящия рицар и неговия оръженосец Шеразмин в царството на елфите. На сън Хюон вижда лика на красавицата Реция и се влюбва в нея. Когато се събужда Оберон му обещава помощ и защита, но само при едно условие – Хюон е длъжен свято да пази верността към възлюбената си. В израз на своята добронамереност царят на елфите отрупва щедро с дарове рицаря и неговия оръженосец. Хюон получава вълшебен рог – ако го надуе тихо, ще пристигне помощ; ако духне по-силно, ще дойде самият Оберон. На оръженосеца се пада златна чаша, която винаги ще бъде пълна с вино. После ги пренася в околностите на Багдад.

Втора картина
В покоите на харема на багдадския халиф Харун ал Рашид. Дъщеря му Реция е сънувала прекрасен рицар, който ѝ обещава да ѝ бъде верен до гроб. Баща ѝ обаче я е сгодил за ненавистния принц Бабекан от Персия. Робинята Фатиме ѝ съобщава, че рицарят Хюон от Бордо е вече пред вратата ѝ.

Второ действие
Трета картина
В двореца на халифа Харун ал Рашид. Тук се готвят за предстоящата сватба на Реция и Бебакан. В разгара на пиршеството внезапно в залата се втурва рицарят Хюон. Прегръща Реция и я целува страстно. Седящият отляво на халифа Бабекан се разгневява и се нахвърля на смутителя, но пада пронизан от неговия меч. Всички скачат, за да уловят дръзкия младеж, но той надува вълшебния рог и халифът, гостите и стражите се вкаменяват. Влюбените безпрепятствено напускат залата. Оръженосецът Шеразмин събужда с целувка робинята Фатиме, в която се е влюбил от пръв поглед. Заедно с нея тръгва след господаря си.

Четвърта картина
В градината на двореца на багдадския халиф. Шеразмин и Фатиме се кълнат във вечна вярност. Идват Хюон и Реция. Дворцовата стража се опитва да ги задържи, но вълшебният рог призовава Оберон. Царят на елфите напомня на Реция, че тя трябва да е вярна на своя избавител Хюон независимо от изпитанията, на които ще бъдат подложени. После пренася четиримата бегълци до пристанището Асколо, където ги чака специален кораб, за да ги отведе в Гърция.

Пета картина
Започват изпитанията на влюбената двойка. Духът Пук е предизвикал морска буря и след корабокрушението Хюон и Реция се озовават на пустинен скалист остров близо до бреговете на Тунис. Хюон изнася на брега бездиханната си любима и тръгва да търси убежище. Реция идва на себе си. Няколко глътки от изхвърлената от вълните вълшебна чаша ѝ дават сили и тя забелязва кораб в морето. Призовава за помощ, но не друг, а самият враг ѝ откликва. На брега акостира пиратски кораб и отвлича дъщерята на халифа. Хюон е безпомощен, а появилият се Оберон нарежда на своя слуга Пук да приспи рицаря. Така той трябва да проспи цели 7 дни на морския бряг и после ще го пренесат в градината на тунизийския емир, където пиратите ще заведат Реция. През това време Пук превръща пустинната местност в цветуща долина. Морски сирени приспиват Хюон със сладостни напеви, а елфи и нимфи го пазят.

Трето действие
Шеста картина
Намираме се в градината на емира на Тунис Алманзор. Оръженосецът Шеразмин и Фатиме също са се спасили от корабокрушението, но са станали роби на емира. Доволни са, че не са ги разделили и това им помага да забравят мъките и нещастията си. Шеразмин не унива и изпада във възторг, когато вижда своя господар, пренесен в същата градина от Пук. Но, рано е да се радват – очакват ги още трудности и опасности! Фатиме носи новината, че Алманзор е купил Реция за своя харем. Трябва да освободят принцесата от робството!

Седма картина

Зала на двореца на емира. Алманзор – емира на Тунис, се е влюбил в своята нова робиня. Моли Реция за взаимност, но девойката отхвърля любовта му. Чувствата на емира към красивата робиня не убягват от погледа на жена му Рошана. Тя се заклева да отмъсти на неверния си съпруг. Затова тайно повиква Хюон и му предлага да убие емира и да стане владетел на Тунис. Получава решителен отказ и решава да съблазни рицаря с прекрасни млади наложници от харема. Но Хюон отново е непоколебим, защото обича само Реция. Внезапно появилият се Алманзор заварва жена си насаме с рицаря. Разгневен, заповядва на стражите да хвърлят Хюон в затвора.

Осма картина
На площада пред двореца на Алманзор. Шеразмин е обезпокоен от дългото отсъствие на господаря си. Оказва се, че тревогата му не е напразна. Страшна смърт очаква Хюон – ще бъде изгорен на клада, а обявилата се за негова жена Реция, ще трябва да сподели печалната му участ. Повеждат влюбените към кладата, но в този миг се разнася тих протяжен сигнал от вълшебния рог. Шеразмин е намерил неочаквано подаръка на Оберон и се е сетил за необикновената му сила. И веднага, като с магическа пръчица, всички присъстващи – емира, палача, стражите и робите започват да танцуват. Отново зазвучава рогът, но този път с пълна сила. Всички панически се разбягват. Появяват се Оберон и Титания. Царят на елфите е доказал на жена си, че е бил прав. Хюон и Реция с чест са издържали всички изпитания и са останали верни на голямата си любов! Щастливият и доволен Оберон съединява влюбените и ги пренася в родината.

Девета картина
Париж, тронната зала на Карл Велики. Рицарят Хюон докладва на императора за изпълнението на неговата заповед. Карл благославя рицаря и всички наоколо поздравяват рицаря и неговата възлюбена.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!