Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Green Week 2023 – събитие за устойчиво развитие на годината, за което всички ще говорят

Най-голямата конференция по темата събира ключови експерти, евродепутати и министри на едно място в София

Зелената сделка вече не е непозната материя за бизнеса и хората в България. А зеленото отдавна не е символ единствено на екологични политики или отнесени в бъдещето намерения за опазване на природата. Истинската трансформация на икономиката вече започна и всички специалисти си сверяват часовника със събитието на годината - Green Week 2023.

То е естествено продължение на явлението Green Transition, което се проведе през миналата година в София и за първи път събра на живо хиляди експерти и специалисти, обединени от една цел - устойчиво бъдеще за нас и поколенията напред.

Тази година Green Week 2023 ще се проведе в периода 20 - 22 юни като експертното говорене в София ще отекне из цяла Европа. Това е ясен знак, че България не страни от устойчивите политики, дори напротив - страната ни е незаобиколим фактор, имащ визия, подход и предложения за прехода. И всичко това ще се случи само няколко месеца преди световната среща за климата COP 29.

Събитието вече е регионално и ще става дума не само за национални рамки, но и политики, които страните от Централна и Източна Европа ще водят заедно, координирано. А това ще се случва не защото някой чиновник в Брюксел го е решил, а защото всички са наясно какви опасности дебнат човечеството, ако не действа сега и не спре замърсяването на Земята.

Първият ден на събитието фокусът ще бъде насочен към енергетиката и нейната ключова роля в прехода. Участници от целия регион ще дебатират върху важни теми като енергийната независимост на Балканите, енергийната свързаност, възможностите на системите за съхранение на енергия, възобновяемата енергия и бъдещето на базовите централи. Специално послание ще имат участниците и към предстоящия COP 29, който тази година ще се проведе в Обединените арабски емирства.

Още в първия ден на Green Week 2023 ще бъде проведена кръгла маса за визията и енергийната стратегия на България. Именно там ще е сблъсъкът на мненията на министрите и експертите, защото това е фундамента и посоката, в която ще се движи целия сектор Енергетика за десетилетия напред.

Фокусът на втория ден от събитието ще е върху устойчивото финансиране, кръговата икономика и декарбонизацията. Министри и експерти от европейски банки ще търсят най-добрите варианти не само за финансиране, но и за иновации, обучение и устойчиво използване на ресурсите.

Успоредно ще се дебатира и върху възможността зелените инвестиции да бъдат направени разумно и подкрепени от държавата. Тези политики не могат без новите технологии, ESG нормите и образованието. Точно заради това участниците в Green Week 2023 ще имат специален фокус и върху този раздел на зеления преход.

Организаторите са предвидили специално място за дигитализацията и образованието в условията на прехода. Ще има и специален хибриден панел с биотех ателие, показващо иновациите в медицината и здравеопазването.

Зеленият преход без хора също е немислим и това е залегнало в концепцията за третия ден от събитието Green Week 2023. В този ден ще се разглеждат устойчивите възможности за транспортна сигурност и електрификация на превозните средства. Ключов елемент в дискусията ще бъдат умните и зелени градове и тяхната киберсигурносгт.

Въпросите на устойчивото земеделие ще бъдат акцент от този ден на събитието, заедно с възможностите, които предлага агритех секторът. А това е от особено значение за всички нас, защото всеки ден трябва да си спомняме, че живеем на планета с ограничени ресурси, който трябва да използваме правилно. Земеделието отдавна не е само максимален добив от един декар, а е модерен сектор, работещ за хората и опазващ биоразнообразието. А всичко това трябва да се случи и на достъпна цена за хората.

Участие и интерес към Green Week 2023 вече потвърдиха редица страни от Централна и Източна Европа, а времето към форума напредва бързо. При предишното издание на форума на място в София имаше над 150 лектори от повече от 10 страни. Настоящият формат вече налага още по-голямо регионално присъствие на експерти, еврокомисари, министри - всички пряко или косвено отговарящи за околната среда, регионалното развитие и енергетиката.

Отговорността на Green Week 2023 е огромна към всички и събитието вече се радва на огромен интерес на страните от Централна и Източна Европа. Конференцията ще бъде и лакмус за настроението на експертите и политиците, които вече осъзнават колко неотложен и труден ще бъде зеленият път, по който Европа е поела.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна