Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп с нови обвинения, които не възпрепятстват новата му кандидатура за Белия дом

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият американски президент Доналд Тръмп отново получи обвинения, за които може да лежи в затвор, но не възпрепятстват новата му кандидатура за Белия дом.

Обвиненията все още не са представени официално от съда, но бяха изложени публично от адвоката на Тръмп - Джим Тръсти. Те са свързани със задържане на класифицирани документи след края на мандата му преди две години и възпрепятстване на разследване по случая. Става дума за федерални престъпления с евентуално ефективно наказание, включително заговор, лъжесвидетелстване, възпрепятстване на правосъдието и незаконно задържане на секретни документи.

Миналата година ФБР претърси имението на Тръмп Мар-а-Лаго и откри около 100 класифицирани документа. Според медийни публикации, прокурорите разполагат и аудио-запис, в който бившият президент признава, че е задържал документите след напускането на Белия дом.

Във вторник 76-годишният Тръмп трябва да получи обвиненията в съд в щата Флорида и за кратко да бъде задържан - нещо, което вече се случи в Ню Йорк за други обвинения.

"Никога не съм вярвал, че това може да се случи на бивш американски президент. Това е мрачен ден за Съединените американски щати, страната е в сериозен и рязък упадък, но заедно ще направим Америка отново велика", написа Тръмп в собствената си социална мрежа "Truth Social".

Както и предишните, така и тези обвинения не възпрепятстват кандидатурата на Тръмп за изборите догодина, пише Би Би Си.

Към момента Тръмп има най-висок рейтинг сред вече обявените кандидати на републиканците, сред които са бившият му заместник Майк Пенс, бившият посланик в ООН Ники Хейли и губернаторът на Флорида Рон Де Сантис.

Де Сантис се изказа в подкрепа на Тръмп и обяви, че на сегашното правосъдно министерство трябва да се потърси отговорност, защото използва закона като оръжие срещу набелязани политици.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна