Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред руското посолство в София след взрива на стената на язовир "Нова Каховка"

Протест пред руското посолство в София
Снимка: Виктория Петрова

“Украйна е сама в това бедствие и до нас достига единствено помощта на обикновените хора, които доброволно се включиха да ни помагат". С тези думи протестиращите пред руското посолство в София срещу поредния акт на агресия от страна на Русия с разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка" се обърнаха пред събралите се граждани.

Протестът е под надслов “Българите срещу руския геноцид - Каховка – това сме ние!", иницииран от Сдружението на украинските организации в България "„Мати Украйна".

Протестът пред посолството на Руската федерация срещу руския геноцид в "Каховка" започна с проливен дъжд, но това не спря събралото се множество български и украински граждани ясно и категорично да заявят, че случилото се в Украйна бедствие след взривяването на язовирната стена на "Нова Каховка" е военно престъпление.

Гражданите алармират, че този катастрофален акт унищожава мирното население и инфраструктура на Украйна, поставя под заплаха Запорожката АЕЦ, а щетите само до няколко дни ще засегнат Черно море.

Протестиращите скандират "Русия - терорист", "Слава Украйна", развяват знамето на Украйна и България и пеят песни.

Ул. "Никола Мирчев", на която се намира посолството на Руската федерация е блокирана.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!