Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво показа националният конкурс за най-добър младежки стартъп?


Приключивторото издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България”.

Той се организира от Фондът на фондовете и СУ „Св. Климент Охридски”. Състезанието включваше 6-седмична обучителна програма, в рамките на която участниците придобиха ценен опит преди финалното представяне на идеите си пред инвеститорите.

Инициативата даде възможност на индивидуални участници или екипи да развият проектите си и да покажат предприемачески умения. 

„В миналото издание на конкурса са участвали 36 младежи, докато сега - над 50 – обясни пред БНР-Радио София доц. Атанас Георгиев – декан на Стопанския факултет на Софийския университет. – 10 от тях достигнаха успешно до финалната фаза. Всички те имаха възможност да се срещнат с лектори и да бъдат подпомогнати от ментори по време на програмата. Най-хубавото е връзката между младите хора, обменът на идеи, обратната връзка, която получават от свои връстници, преподаватели и представители на бизнеса.“


Доц. Георгиев () изрази увереността си в следващите години инициативата да бъде надграждана, да е създаде общност от млади предприемачи и творци.

„Конкурсът като цяло е едно упражнение по сътрудничество между младите хора и между тях и околната им среда - изтъкна деканът на Стопанския факултет. - Проектите, които ни представиха младите хора - и в предварителния етап, и на финала, са от най-различно естество - една част от тях, залагат на дигитални технологии, използване на модели, свързани с вашите нужди, изкуствен интелект. Все повече забелязваме решения и предложения, свързани с кръговата икономика, околната среда, не трябва да пропускаме и сектора на здравните или медицинските технологии, където също видяхме интересни решения. Можем да кажем, че младите предприемачи до голяма степен отразяват актуалните предизвикателства на обществото.“

Чуйте повече по темата в звуковите файлове.

По публикацията работи: Георги Нейков