Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 2,1 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на отбраната на САЩ обяви допълнителна помощ за сигурността на Украйна в размер на 2,1 млрд. долара, включително способности за противовъздушна отбрана и боеприпаси. Това става на фона на признаци, че Киев е започнал дългоочакваната си контраофанзива срещу Русия, съобщава Ройтерс.

Новият пакет включва допълнителни боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана Patriot, системи и ракети за противовъздушна отбрана HAWK на компанията Raytheon, 105 мм и 203 мм артилерийски снаряди, малки дронове AeroVironment, които могат да бъдат пускани ръчно, безпилотни летателни системи Puma и боеприпаси за ракетна система с лазерно насочване, посочват от  Пентагона.

Средствата от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI) ще бъдат използвани за закупуване на оръжия, което ще позволи на администрацията на президента Джо Байдън да купува оръжия от индустрията, вместо да ги изтегля от запасите в САЩ, напомня Ройтерс.

Доставката на оръжията и системите зависи от тяхната наличност и график на производство.

Съобщението идва в момент, когато изглежда, че дългоочакваната контраофанзива на Украйна вече е в ход. Русия съобщава за тежки боеве по фронта в Южна Украйна, а блогъри описаха първите си наблюдения на германски и американски танкове и бронирани машини.

Пентагонът вече предостави повече от 7 млрд. долара помощ за сигурността на Украйна в рамките на програмата USAI, като това стана на пет отделни транша. През фискалната година, която приключи на 30 септември 2022 г., Вашингтон насочи средства от USAI на стойност 6,3 млрд. долара за закупуване на оръжие за украинската отбрана.

В четвъртък Джо Байдън каза на пресконференция с британския премиер Риши Сунак, че е уверен, че Вашингтон може да разполага с необходимото финансиране, за да подкрепя Украйна "колкото е необходимо", въпреки скептицизма на някои републиканци в Конгреса на САЩ.

В днешното изявление Министерството на отбраната се каза, че последната помощ "илюстрира продължаващия ангажимент както към критичните способности на Украйна в краткосрочен план, така и към трайния капацитет на въоръжените сили на Украйна да защитават своята територия и да възпират руската агресия в дългосрочен план".

Съединените щати се ангажираха да предоставят до 40 млрд. долара помощ за сигурността на Украйна след нахлуването на Русия в нейната съседка на 24 февруари 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна