Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е изправен пред 37 криминални обвинения по дело за задържане на секретни документи

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е изправен пред 37 криминални обвинения, включително обвинения в неразрешено запазване на класифицирани документи и заговор за възпрепятстване на правосъдието, след като напусна Белия дом през 2021 г., според документи на федералния съд, публикувани в петък, съобщава Ройтерс.

Обвиненията произтичат от отношението на Тръмп към чувствителни правителствени материали, които той е взел със себе си, когато е напуснал Белия дом през януари 2021 г.

31 обвинения са свързани с умишлено запазване на информация за националната отбрана, докато останалите 6 обвиняват бившия президент в заговор за възпрепятстване на правосъдието, укриване на документ или запис, корумпирано укриване на документ или запис, укриване на документ във федерално разследване, схема за укриване и неверни твърдения.

Четири от обвиненията заплашват максимална присъда от 20 години затвор, а всяко от 37-те обвинения носи глоба до 250 000 долара.

Доналд Тръмп трябва да се яви за първи път по делото в съда в Маями във вторник, ден преди неговия 77-и рожден ден.

Доналд Тръмп заяви в отговор на последните обвинения срещу него, че не е имало престъпление, като същевременно критикува специалния прокурор Джак Смит.

"Нямаше престъпление, освен това, което Министерството на правосъдието и ФБР правеха срещу мен от години. Никой не каза, че не ми е позволено да гледам личните архиви, които донесох със себе си от Белия дом. Няма нищо лошо в това...", каза Тръмп в социалната си медия Truth Social.



Доналд Тръмп заяви още, че Джак Смит, специалният прокурор, разследващ злоупотребата с някои секретни документи от страна на бившия президент, е "мразещ Тръмп" и "побъркан психопат".

"Съпругата му мрази Тръмп, точно както той мрази Тръмп. Побъркан "психо", който не трябва да бъде замесван в никакъв случай, свързан със "Справедливост", освен да гледа на Байдън като на престъпник, какъвто той е!", написа още Тръмп в сайта си за социални медии.

Федералото обвинение срещу бивш президент на САЩ е безпрецедентно в американската история и се появява в момент, когато Тръмп е фаворит за номинацията на републиканците за президент през следващата година.

Разследващите иззеха около 13 000 документа от имението на Тръмп "Мар-а-Лаго" в Палм Бийч, Флорида, преди близо година. Сто от документите бяха маркирани като класифицирани, въпреки че един от адвокатите на Тръмп преди това каза, че всички записи с класифицирани маркировки са върнати на правителството.

Намерените документи са от поне седем правителствени агенции, включително Централното разузнавателно управление, Министерството на отбраната, Агенцията за национална сигурност, Министерството на енергетиката и други, според обвинителния акт.

"АЗ СЪМ НЕВИНЕН ЧОВЕК!", написа Тръмп вчера в своята платформа Truth Social, след като обяви, че е обвинен.

По-рано Тръмп каза, че е разсекретил тези документи, докато е бил президент, но адвокатите му отказаха да представят този аргумент в съдебните документи.

В петък CNN съобщи, че Тръмп е казал след напускането на поста, че е запазил военна информация, която не е разсекретил. Тези коментари, заснети на аудио, могат да бъдат ключово доказателство по делото.

На окръжния съдия Ейлийн Кенън е възложено първоначално да наблюдава случая, според източник на Ройтерс, който е информиран по въпроса. Съдийката може да ръководи и процеса, каза източникът, пожелал анонимност.

Кенън, назначена от Тръмп през 2019 г., влезе в заглавията миналата година, когато взе решение в полза на бившия президент на САЩ на основен етап от делото и по-късно то беше отменено при обжалване.

Кенън ще определи, наред с други неща, кога ще се проведе процес и каква ще бъде присъдата на Тръмп, ако бъде признат за виновен.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени