Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият британски премиер Борис Джонсън се оттегля от парламента на страната

Борис Джонсън, бивш британски премиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борис Джонсън, бившият министър-председател на Обединеното кралство, обяви, че незабавно ще се оттегли като член на парламента на страната заради доклад по скандала "Партигейт", съобщават световните медии.

Докладът беше изготвен от Комисията по привилегиите на Камарата на общините, която разследваше дали той е подвел законодателите относно събиранията на "Даунинг стрийт" по време на строгите Covid ограничения и локдауни.

Джонсън обвини разследването на Камарата на общините в опит да го изгони, настоявайки, че комисията не е представила никакви доказателства, че той съзнателно или непредпазливо е подвел Камарата на общините.

Бившият премиер каза, че е получил писмо от Комисията по привилегиите, което "дава ясно да се разбере, че са решени да използват производството срещу мен, за да ме изгонят от парламента".

"Тяхната цел от самото начало е да ме признаят за виновен, независимо от фактите. Повечето членове на комисията – особено нейният председателя – вече бяха изразили дълбоко предубедени забележки относно моята вина, преди дори да са видели доказателствата. Трябваше да се оттеглят", отбеляза Джонсън в пространно изявление.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна