Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още трима загинали и 10 ранени при руска атака с дронове

Местен жител на покрива на къщата си в наводнения район на Херсон, Украйна, 09 юни 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна съобщи за трима загинали и 10 ранени в Одеска област при руска атака с дронове. Украинските зенитчици са свалили осем дрона "Шахед" и две ракети при последния при серията въздушни удари, при които има цивилни жертви.

Седем цивилни в Украйна са убити, а други 50 са ранени през изминалото денонощие в резултат на руски обстрел, съобщи по-късно Интерфакс - Украйна. Според Министерството на отбраната на страната през изминалото денонощие руските войски са обстрелвали територията на 11 украински области. 

Средства за противовъздушната отбрана и боеприпаси са включени в нов американски пакет за Украйна за 2,1 милиарда долара. 

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че отпускането на поредната помощ за Украйна демонстрира нежеланието на американските власти да търсят мирно решение на конфликта.

Помощта на ООН е стигнала до 30 000 души в наводнените райони под украински контрол, но няма достъп до тези под руски контрол, съобщиха от световната организация. 700 000 души в контролирани от Киев и Москва територии от двете страни на река Днепър се нуждаят от питейна вода, каза заместник-генералният секретар на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс.

Украинските и руските власти съобщават за общо 13 жертви и още толкова издирвани, както и за над 8 000 изведени от региона. Евакуацията продължава. Същевременно нивото на водата в  засегнатите райони започва да спада. 

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси ще посети района, включително Запорожката АЕЦ. Мисията му е по молба на президента на Украйна. 

Володимир Зеленски благодари на всички, които помагат на страната и на участниците в спасителната операция. Зеленски приветства героизма на своята армия:

„Руските терористи трябва да отговарят за всичко, което са направили. Благодаря и на нашите войници, които участват в особено ожесточени боеве тези дни. Свидетели сме на вашия героизъм и сме благодарни за всяка минута от живота ви; живот, който всъщтост е живота на Украйна“.

Американският институт за изследване на войната съобщава за тактически украински успехи  в операции от кантранастъплението.

Нова американска помощ за Украйна включва системи за противовъздушна отбрана HAWK, ракети, безпилотни летателни апарати "Пума" и боеприпаси, съобщиха от Пентагона. Обявяването на пакета от 2 милиарда и 100 милиона долара съвпада със съобщения за начало на дългоочакваната контраофанзива за връщане на териториите, завзети от Русия.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че Иран помага на Русия да изгради фабрика за бойни дронове и продължава доставките на безпилотните апарати, използвани от руското командване срещу украинските градове. По думите му, фабриката в Сибир, на 900 километра източно от Москва, може да заработи от началото на идната година. 



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна