Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън се оттегли от депутатското си място

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият британски премиер Борис Джонсън се оттегли от депутатското си място след като обвини парламентарната Комисия по привилегиите, която води разследване дали той е подвел парламента за събиранията на Даунинг стрийт по време на локдауна, в “целенасочен опит да бъде отстранен от парламента“.

В гневно изявление Борис Джонсън изрично изтъква, че „комисията не е предоставила нито едно доказателство, че той съзнателно или по невнимание е подвел Камарата на общините“. Това става преди комисията да публикува своя доклад по скандала „Партигейт“, но часове след като е запознала Джонсън с резултатите от разследването.

Враговете на Джонсън ликуват, приятелите му са покрусени. Мненията на анализаторите са доста разнопосочни.

Политическият редактор на Би Би Си Крис Мейсън, макар и да отчита случилото се като „пореден актьорски акт на Джонсън и умението му да твори новини“, смята, че това далеч не е краят на Джонсън. Професорът по политика в университета в Стратклайд Джон Къртис пък е на мнение, че това е краят на политическата кариера на Джонсън.

Бившият министър на вътрешните работи по времето на Борис Джонсън Прити Пател нарече бившия премиер „политически титан“, а заместник-лидерът на Лейбъристката партия Анджела Рейнър заяви, че „народът се е уморил от сапунената опера на торите“. Либералдемократите просто казаха:

„Слава Богу, избавихме се“.

Поитически наблюдатели заключиха, че „духът на Джонсън продължава да преследва Сунак и Консервативната партия“.

От Комисията по привилегиите междувременно заявиха, че ще се съберат в понеделник да приключат разследването. Говорител на комисията заяви по повод на нападките на Джонсън, че нейните членове „винаги са следвали стриктно процедурите без да нарушава мандата си“.

Оттегянето на Джонсън означава, че сега в неговата община трябва да се проведат извънредни избори.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна