Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама мигранти са открити мъртви на брега на испанския град Адра

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама мигранти са открити мъртви на брега на испанския град Адра, намиращ се в андалусийската провинция Алмерия. Трети човек е в болница в тежко състояние.

Предположенията на Гражданската гвардия са, че тримата мигранти са били в една от двете лодки, достигнали близо до испанския бряг. В тях е имало общо 125 души, които са се качили в Мароко и близо до сушата са били принудени от трафикантите да скочат в морето, за да не ги хване граничната охрана. Повечето са доплували до испанския бряг до Адра, но двамата са се удавили. 

Според местните власти няма арестувани, тъй като празните лодки са се върнали веднага обратно в открито море в посока към Мароко.

През последните дни отново има засилен натиск от страна на мароканските мигранти към бреговете на Андалусия. Виктор Вега, говорител на Единната асоциация на гражданската гвардия в Алмерия уточни, че са поискали помощ от Гренада, тъй като са претоварени и не разполагат с достатъчно хора.

Няма вече място и в Центъра на настаняване на мигранти, който е препълнен. Той призова за спешни мерки от страна на регионалното и централното правителство, тъй като ситуацията с незаконния приток на хора от Африка се влошава с всяка изминала година.

.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна