Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визита на канадския премиер Трюдо в Киев

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канадският премиер Джъстин Трюдо посети в събота Киев в знак на подкрепа, докато Украйна се подготвя за голяма контраофанзива срещу руските сили и се бори с редовни руски въздушни удари, съобщава Ройтерс.

Трюдо, който беше придружен от вицепремиера Кристия Фрийланд, отдаде почитта си на мемориал в центъра на Киев на украински войници, убити в битки с проруските сили от 2014 г. насам.

Според Отава посещението е било поверително от съображение за сигурност, докато не бъде обявено публично. Това бе второто посещение на Трюдо в Украйна, откакто Русия започна военната си операция в страната през февруари миналата година. За последно той посети страната през май 2022 г., когато отвори отново канадското посолство в Киев.

По време на изненадващата си визита в Киев Трюдо каза, че Отава ще участва в инициативата за обучение на украински пилоти. Присъединявайки се към това многонационално усилие, Канада има за цел да допринесе за развитието и укрепването на военния капацитет на Украйна, особено в областта на бойната авиация, добави канадският премиер.

"Днес мога да обявя, че ще предоставим 500 млн. долара ново финансиране за военна помощ“, каза той пред репортери на съвместна пресконференция с украинския президент Зеленски.

Канада, членка на НАТО, която има една от най-големите украински диаспори в света, предоставя военна и финансова помощ на Украйна по време на пълномащабното нахлуване, започнато от Русия през февруари 2022 г.

"Канада подкрепя Украйна да стане член на НАТО, веднага щом условията позволят това. Украйна и Канада очакват с нетърпение да разгледат тези въпроси на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли 2023 г.", се посочва в съвместна декларация, приета след разговорите на двамата лидери.

По време на разговорите Зеленски каза, че Украйна е благодарна на канадците за тяхната подкрепа:

"Много ви благодаря. Народът на Канада и, разбира се, на целия ви екип, на правителството и парламента. Наистина. Това е толкова необходима помощ", той каза.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна