Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц планира "скоро" да разговаря по телефона с Путин

Владимир Путин и Олаф Шолц
Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Олаф Шолц заяви в събота, че планира "скоро" да разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин, за да го призове да изтегли руските войски от Украйна, предаде Ройтерс.

В обръщение към конгрес на Германската протестантска църква в Нюрнберг, Шолц каза, че е разговарял с Путин по телефона в миналото. "Смятам да го направя отново скоро", каза той.

"Не е разумно да се принуждава Украйна да одобри и приеме нападението, което Путин извърши и че части от Украйна стават руски просто така", добави Шолц, отбелязвайки същевременно, че ще работи, за да гарантира, че НАТО няма да бъде въвлечена във войната.

Конкретната дата на планирания разговор обаче не беше посочена.

И Москва, и Киев съобщиха за тежки битки в Украйна в петък, но остава несигурно дали дългоочакваната контраатака на Украйна е в ход.

Контраофанзивата, насочена към проникване в руската отбрана и прогонване на окупационните сили, в крайна сметка се очаква да включва хиляди украински войници, обучени и оборудвани от западни страни, включително Германия.

Русия изстреля ракети и дронове по цели в Украйна в ранните часове на събота, убивайки трима цивилни в черноморския град Одеса и нанасяйки удари по военно летище в централната област Полтава, съобщиха властите в Киев.

Седем цивилни в Украйна са убити, а други 50 са ранени през изминалото денонощие в резултат на руски обстрел, съобщава Интерфакс - Украйна. Според Министерството на отбраната на страната през изминалото денонощие руските войски са обстрелвали територията на 11 украински области.

Българи в Одеса пък разказаха пред БТА, че през цялата нощ в района е имало взривове. След руските атаки с дронове в района са загинали трима души, а близо 30 са ранени, сред които има деца и бременна жена.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени