Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски потвърди за началото на украинска контраофанзива

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски каза в събота, че в Украйна се провеждат контранастъпателни и отбранителни операции, но добави, че няма да каже на какъв етап са те, предаде Ройтерс.

Украинската армия е предприела контранастъпателни действия и военните са настроени положително. "Няма да влизам в детайли на какъв стадий са. Вярвам, че всички ще ги усетим". Това заяви Зеленски, като по този начин за първи път потвърди, че армията му е започнала планираната от месеци офанзива, чиято цел е освобождаване на окупирани от Русия територии.

Вчера президентът на Русия Владимир Путин заяви, че украинската контраофанзива е започнала, но не постига целите си.

Помолен да коментира тези думи, Зеленски сви рамене и повдигна пренебрежително вежди на пресконференция в Киев, като само каза, че армията предприема отбранителни и контранастъпателни действия, че той е в постоянен контакт с командващия състав и "всички от командването са настроени позитивно", предаде агенция УНИАН.

"Всички са положително настроени. Предайте това на Путин“, каза той с усмивка по време на пресконференция с гостуващия в Киев канадски премиер Джъстин Трюдо.

Зеленски каза, че е "интересно", че Путин се е почувствал длъжен да коментира контранастъплението, добавяйки, че това предполага, че "руснаците чувстват, че няма да останат за дълго на украинска територия".

Той добави, че е в ежедневна връзка с военните командири, включително началника на въоръжените сили Валери Залужни, и "сега всички са положително настроени – кажете това на Путин!“.

След като президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди, че е започнало контранастъплението за освобождаване на завзетите от Русия територии, Министерство на отбраната в Москва съобщи, че през последните 24 часа украинските сили са продължили "неуспешните" опити да предприемат атаки южно от Донецк и в Запорожка област, както и в района на източния град Бахмут.

"През последните 24 часа украинските въоръжени сили продължиха с неуспешните опити за офанзивни действия в направленията Южен Донецк и Запорожие, както и към град Артьомовск", заяви говорителят на руските военни Игор Конашенков и показа кадри от предполагаемо поразяване на украински танкове, камиони и бронирани машини.

Агенция Ройтерс посочва, че не е в състояние да провери по независим начин това твърдение или ситуацията на бойното поле.

В малките часове руски ракети са поразили и военно летище в Полтавския регион. С дронове и ракети бяха ударени и цивилни цели, като по украинска информация са загинали 7 души, трима от които в Одеса.

Във водите на Черно море до същия град вече плуват покриви на къщи, дървета, мебели, автомобили и мъртви животни, донесени от река Днепър. Причината е разрушаването преди 4 дни на стената на големия язовир „Нова Каховка“. Десетки остават в неизвестност, след като няколко селища бяха наводнени, но по последни данни вече се отчита спад в нивото на водата поне в Николаевска област.

Украйна твърди, че руските сили, контролиращи стената, са я взривили, за да затруднят контраофанзивата в Запорожието. Сателитни снимки и сеизмични данни подкрепят тази версия. Руснаците твърдят, че стената е разрушена от системни украински удари.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна