Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон призова Иран незабавно да прекрати доставките на дронове за Русия

Ибрахим Раиси и Еманюел Макрон

В събота френският президент Еманюел Макрон предупреди иранския си колега Ибрахим Раиси за последиците от доставянето на дронове на Русия и призова Техеран незабавно да преустанови тези доставки, съобщават от Елисейския дворец.

В телефонния разговор между двамата лидери Макрон е подчертал сериозните "хуманитарни последици и тези за сигурността" от доставките на Иран на дронове "и призова Техеран незабавно да прекрати подкрепата, която оказва по този начин на агресивната война на Русия срещу Украйна", посочват от кабинета на френския президент.

Макрон също така е изразил загриженост относно траекторията на иранската ядрена програма, се казва още в изявлението, цитирано от Ройтерс и Франс прес.

Великобритания, Франция, Германия, Съединените щати и Украйна твърдят, че доставката на ирански дронове за Русия нарушава резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2015 г.  във връзка с ядреното споразумение с Иран.

Белият дом пък заяви в петък, че Русия изглежда задълбочава сътрудничеството си в областта на отбраната с Иран и е получила стотици еднопосочни атакуващи дронове, които използва, за да атакува Украйна.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна