Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъденият известен американски терорист Тед Качински почина на 81-годишна възраст

Тед Качински
Снимка: Ройтерс

Тед Качински, бивш професор по математика и "извратен гений", който стана известен като "Юнабомбър" (Unabomber), след като осъществи 17-годишна серия от мистериозни бомбени атентати, които убиха трима души, почина в събота на 81-годишна възраст, съобщи ABC News.

Качински, който направи и изпрати много от бомбите, докато живееше в примитивна колиба без течаща вода в Монтана, САЩ, беше намерен мъртъв в килията си в затвор в Северна Каролина, съобщи ABC, като се позова на Федералното бюро на затворите.

Възпитаникът на Харвардския университет, самотник от детството си, набелязваше академици, учени и собственици на магазини за компютри и дори се опита да взриви търговски самолет, като част от терористична кампания от един единствен човек в периода от 1978 г. и до 1995 г. срещу това, което според него е "злината на съвременните технологии".

Години наред той се изкмъкваше от полицията, която, без да разполага със солидни улики за самоличността на убиеца, нарече случая му UNABOM, за бомбени атентати в университети и авиолинии. Пробивът по неговото издирване настъпи, когато Качински издаде необясним манифест от 35 000 думи, озаглавен "Индустриалното общество и неговото бъдеще" и който беше публикуван в медиите през септември 1995 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени