Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лари Съмърс: Икономиката на САЩ остава "много, много гореща"

Лари Съмърс, бивш финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономиката на САЩ остава "много, много гореща", макар и не толкова, колкото беше преди 6 до 12 месеца, заяви в понеделник американският бивш министър на финансите Лорънс Съмърс.

"Съединените щати днес са страна с базова инфлация от 4,5-5%", каза Съмърс, говорейки чрез видео връзка в началото на двудневния форум Caixin Asia New Vision в Сингапур, предаде Блумбърг.

В същото време "меките приземявания на икономиката представляват триумфа на надеждата над опита", докато секторът на недвижимите имоти с търговска цел е една област, в която вероятно ще има "отделни проблеми", каза Съмърс, който е професор от Харвардския университет.

Съмърс призова за по-силни връзки и сътрудничество между САЩ и Китай по въпроси, включително изменението на климата и дълговата дипломация за страните с ниски доходи.

"Ще се справим най-добре, ако насърчаваме повече, а не по-малко взаимозависимостта и преплитането между нашите две страни. В крайна сметка най-добрият гарант за мира е всяко едно от нашите общества да има голям дял в успеха на другото", заключи той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна