Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на "Роснефт" призова "ОПЕК +" да следи и износа, а не само петролното производство

Снимка: Reuters

ОПЕК и нейните съюзници, известни като "ОПЕК +", трябва да наблюдават отблизо не само производството на страните членки на петролния картел, но и техния износ, според Игор Сечин, ръководител на руския петролен гигант "Роснефт", съобщава Блумбърг.

Някои членове на ОПЕК изпращат до 90% от петролната си продукция в чужбина, използвайки други видове горива за вътрешно потребление, отбеляза Сечин, който се счита за ключов съюзник на президента Владимир Путин и е бивш критик на сътрудничеството на Русия с петролния алианс.

За Русия делът на износа на суров петрол в производството е едва 50%, каза Сечин по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

"Това поставя страната ни в неизгодно положение предвид настоящия механизъм за наблюдение" в рамките на "ОПЕК +". Изглежда подходящо да се обмисли мониторинг не само на квотите за производство, но и на износа на петрол, като се вземат предвид различните размери на вътрешните пазари", каза шефът на "Роснефт".

Призивът на Сечин идва в момент, когато руските петролни наблюдатели поставят под съмнение ангажимента на Москва за доброволно съкращаване на петролното производство.

Русия беше първата членка на "ОПЕК +", която обяви съкращения на добива на суров петрол по-рано тази година, с цел да засили търсенето на своя петрол на фона на западните санкции, включващи и тавани на цените на горивата. Москва обеща от февруари да намали добива си с 500 хил. барела на ден и да поддържа това ограничено производствено ниво до 2024 г.

Същевременно обаче руското правителство направи класифицирани данните за производството на петрол в страната, което затруднява оценката на напредъка на съкращенията извън уверенията на енергийните служители. Докато вицепремиерът Александър Новак многократно заявяваше, че Русия е постигнала обещаното ниво на производство през пролетта, руският износ на петрол по море, което е ключов показател за нивата на производство, остава стабилен.

По-рано този месец вторичните източници на ОПЕК преразгледаха базовото ниво на руския добив до 9,949 млн. барела на ден. Преразглеждането в посока нагоре улеснява Русия да се придържа към ограниченията на производството на фона на наложения контрол, но и призовава за по-голяма прозрачност на данните.

За ОПЕК става все по-трудно да постигне консенсус поради различните икономически структури и различаващите се тенденции в производството на държавите-членки, смята Игор Сечин.

"Близкоизточните страни от ОПЕК увеличават производството си и диверсифицират икономиките си, развивайки непетролния сектор. Африканските държави от ОПЕК пък непрекъснато намаляват добива, губейки своя дял на световния петролен пазар", каза той.

Консенсусът сред членовете на "ОПЕК +" се оказа почти неуловим по време на срещата на енергийните министри на картела във Виена преди две седмици, когато африканските страни с недостатъчно производство отказаха да предадат част от своите неизползвани квоти за добив на Обединените арабски емирства, отбелязва Блумбърг.

След поредица от напрегнати преговори по време на тази среща на "ОПЕК +", беше постигната сделка за запазване на ограниченото производство и през 2024 г., а Саудитска Арабия обеща едностранно доброволно допълнително съкращаване на добивите с 1 милион барела на ден поне за месец юни.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна