Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деляна Ангелова: Рисунката, особено в градска среда, понякога е повече от 1000 думи

Стрийт арт изкуството - живей цветно, промени мисленето си!

Йоан Ценков: Искам правя света още по-цветен, защото имаме нужда от това

ГРАФФОПОС - JahOne, район "Триадица"
Снимка: Снимка: Михаела Драганова

Уникален арт проект, част от информационната кампания "Не се пречупвай" може да видите в началото на Моста на влюбените в София.  Арт проектът е дело на артиста JahOne и екипа на Фондация Visionary.

Гости в рубриката "Младите хора, които ме вдъхновяват" са Деляна Ангелова, съосновател на Фондация Visionary и стрийт арт и графити художникът Йоан Ценков с артистичен псевдоним -JahOne.

"Фондация Visionary се занимава с градско изкуство, с визуални изкуства, намеси в градската. среда. Ние вече 6 години създаваме различни проекти в градската среда, работим с визуални артисти, каза за БНР Деляна Ангелова от Фондация „Вижънъри“.
Йоан Ценков - JahOne и Деляна Ангелова
Имаме проекти в Русе, в Пловдив и за нас винаги е било важно като представители на артистичната общност, на стрийт арт художниците да говорим на важни за обществото теми. Ние вече няколко пъти участваме с проекти, свързани със здравепоазването. Освен този сега за остеопорозата, сме участвали със стенопис на бул. "Опълченска", който е посветен на дарението на органи - донорстовото - една много непозната тема за българина и за рака на кръвта. Отново бяхме с Йоан, той пак беше художника, разказа още Деляна. И поясни:

„Наричат остеопорозата "тихият убиец", защото не боли и няма симптоми, докато не се получи счупване. Това заболяване е толкова често срещано, че трябва непрекъснато да се говори за него и за това как да се предпазим. Чрез този арт проект всеки би могъл визуално да си представи какво се случва в тялото на човек с остеопороза – все пак рисунката понякога е повече от 1000 думи, каза още Ангелова.
Снимка: Никола Багаров
"Нашият план е рисунката да седи поне до есента, боята е акрилна, може през зимата да се промени или да се изтърка от огромния човекопоток от хора, които минават по Моста на влюбените. Това първата ви рисунка върху асфалт, боята не е опасна за околната среда.

Опитът ми показва, защото това е третият ни проект в сферата на здравеопазването, че има голям ефект от това изкуство и хората виждат - те чрез изкуството разбират и за проблема, каза за БНР Йоан Ценков - JahOne.

"Създаването на художествената намеса отне три дни на съвременния графити артист JahOne, а докато рисуваше, десетки хора се спираха, за да прочетат посланието и да се снимат. Вярвам, че това е и целта ни - да говорим чрез изкуството на важни за обществото теми и то по достъпен за зрителя начин“, добави Деляна Ангелова.
Снимка: Никола Багаров
Деляна и Йоан са убедени, че независимо, че младите хора днес реагират преди всичко на визуалните впечатления, те са отворени и подкрепят подобни проекти, които правят по-красива градската среда, като чрез се и показва кои са "болните" и проблемни страни в живота ни, а ние го правим по един красив и естетичен начин, посочи още Деляна.
"Мен ме дразни най-вече сивотата в градската ни среда. Като човек, който използва цветове, това го виждам,  да ние имаме много зеленина, но сградите, пътищата, тротоарите - всичко е много неподдържано и има нужда от много работа, изтъкна Йоан.

Деляна и Йоян се вдъхновяват от срещите си хората по време на работа в градска среда и тогава виждат какво вълнува хората.

"Това е най-автентичният начин на комуникация с хората, консуматори, на това, което ние правим - независимо дали нещо трябва да променим и как да продължим, това ме зарежда,  сподели Деляна.

"Вдъхновението идва от това какви хора сме, вдъхновявам се от истории и от природата, от културни дадености. Моята дума в изкуството е: Да правя света още по-цветен, защото имаме нужда от това!", категоричен е JahOne.

Снимка: Никола Багаров


Слушайте Деляна Ангелова и Йоан Ценков - JahOne в рубриката на БНР "Младите хора, които ме вдъхновяват".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна