Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън е разговарял с лидерите на Франция, Германия и Великобритания за ситуацията в Русия

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял днес с лидерите на Франция, Германия и Обединеното кралство, докато бунтовниците от частната военна организация "Вагнер" се придвижват към Москва, след като по-рано днес те превзеха руския южен град Ростов на Дон, съобщи Белият дом, предаде Ройтерс.

"Лидерите обсъдиха ситуацията в Русия. Те също така потвърдиха непоколебимата си подкрепа за Украйна", посочват от пресслужбата на Белия дом.

Байдън е бил информиран за развитието на ситуация в Русия от неговия екип по национална сигурност, посочиха още от Белия дом, добавяйки, че президентът ще продължи да бъде информиран през целия ден.

По-рано в събота държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е провел разговори със своите колеги от Г-7.

Външният министър на Турция Хакан Фидан пък е разговарял по телефона с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, като двамата също са обсъдили събитията в Русия, посочи за Ройтерс източник от турското външно министерство.

По-рано в събота турският президент Реджеп Ердоган е заявил пред руския лидер Владимир Путин в телефонен разговор, че Турция е готова да даде своя принос за разрешаване на ситуацията в Русия възможно най-скоро, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на турското президентство.

Двамата са обсъдили най-новите събития в Русия.

Ердоган е откроил в разговора важността на това да се подходи със здрав разум спрямо ситуацията, съобщи Дирекцията по комуникации на президентството на Турция.

"Ние, Турция, сме готови да дадем своя принос, за да разрешим ситуацията възможно най-скоро с мир и спокойствие", е казал Ердоган пред руския си колега.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна