Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кирил Джоманов и негови съученици с дарение за УНГ отделението

Около 200 деца чакат за прием в Детското УНГ на ИСУЛ

Единственото специализирано Детско УНГ отделение за цяла Западна България разполага с 11 места

Снимка: Ани Петрова, БНР

Д-р Кирил Джоманов, кардиолог в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ и съучениците му от 12 „В“ клас Випуск 2003 г на Професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов” гр. София, станаха дарители в Кампанията на Св. Синод на Българската православна църква „Деца помагат на деца“, която тази година е в помощ на Детското УНГ отделение на ИСУЛ.

 „С бившите ми съученици спонтанно решихме да отбележим това, че сме се събрали отново като подпомогнем някоя благотворителна кауза. Аз им предложих да дарим за Детското УНГ отделение в нашата болница, което има нужда от средства за основен ремонт на три от стаите, с които да разшири капацитета си. Щом чуха за какво става дума, съучениците ми веднага се съгласиха, за което им благодаря“. Това разказа д-р Джоманов, който е един от най-търсените млади кардиолози в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

12 „В“ клас Випуск 2003 г на Професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов”

Като баща на две малки деца, на които също се е случвало да бъдат пациенти на колегите му от Детското УНГ отделение, той не е имал колебания къде да насочи дарението.

Около 200 деца чакат за прием в Детското УНГ отделение към Клиниката по ушно-носно-гърлени болести на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Списъкът на чакащите деца вече е пълен до края на септември. Причината е в малкото места, с които единственото специализирано Детско УНГ отделение за цяла Западна България разполага: 11 бр.

В него се лекуват дечица от няколко месечна възраст до 18 г. Към отделението функционира единственият специализиран център за вадене на чужди тела от дихателните пътища при деца у нас.

Детското УНГ отделение на ИСУЛ е и едно от малкото места в страната, където се извършва диагностика на слуха при новородени бебета и се поставят кохлеарни импланти при деца.

За съжаление настоящият му капацитет не може да поеме всички нуждаещи се от медицински грижи малчугани и на лекарите са налага понякога да връщат малките пациенти.

Д-р Кирил Джоманов, кардиолог в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ

Предприети са мерки за увеличаване на капацитета му с нови помещения, които се нуждаят от основен ремонт, тъй като досега не са били пригодени за продължителен болничен престой. Стаите трябва да се боядисат, в помещенията да се изградят баня с тоалетна и да се смени подовата настилка. Болницата обаче не може да си позволи сама да финансира скъпия ремонт.

Това е причината Светия Синод на Българската православна Църква да посвети тазгодишната си благотворителна кампания "Деца помагат на деца" на ИСУЛ.

Като благодетели в кампанията се включиха деца-художници с отличените им творби от синодалните конкурси.

Техните картини ще останат във фоайето на хотел „Маринела“ в София цяло лято и ще могат да бъдат откупени от хора, които имат желание да помогнат на каузата.

Приемат се и парични дарения на сметката на кампанията: “УниКредит Булбанк” - клон София Батенберг Банков код / SWIFT / BIC: UNCRBGSF Получател: Българска Патриаршия Св. Синод IBAN: BG74 UNCR 7000 1521 4626 53

Основание за плащане: КАМПАНИЯ “ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА”.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна