Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кръстникът" на изкуствения интелект призова правителствата да не допускат машините да поемат контрола

Д-р Джефри Хинтън
Снимка: Ройтерс

Джефри Хинтън, един от "кръстниците" на изкуствения интелект, призова в сряда правителствата да се намесят и да не допуснат машините да поемат контрол над обществото, предаде АФП.

Още през май Хинтън обяви, че напуска Гугъл след десетилетие на работа там, за да може да говори по-свободно за опасностите от ИИ, малко след старта на ChatGPT.

Високо уважаван специалист в сферата и базиран в Университета в Торонто, той отправи поредните си предупреждения на технологична конференция в канадския град.

Събитието събра над 30 000 основатели на стартиращи предприятия, инвеститори и работници в сферата, много от които искат да "яхнат ИИ вълната", без да обръщат внимание на опасностите, отбелязва АФП.

"Преди изкуственият интелект да е по-умен от нас, аз мисля, че хората, които го разработват, трябва да бъдат насърчавани да работят върху разбирането как той може да опита и да изземе контрола", каза Хинтън и допълни:

"В момента има 99 много умни хора, които се опитват да подобрят ИИ, и един много умен човек, който се опитва да открие как да го спре да поеме нещата и може би искате ситуацията да е по-балансирана".

Ученият предупреди, че рисковете от ИИ трябва да бъдат взети на сериозно, въпреки че има хора, които го критикуват и смятат, че преувеличава рисковете:

"Смятам, че е важно хората да разберат, че това не е научна фантастика…Това е реален риск, за който трябва да помислим и да разберем предварително как да се справим с него".

Същевременно той изрази опасение, че изкуственият интелект ще задълбочи неравнопоставеността, тъй като по-голямата част от ползата от въвеждането му ще за сметка на богатите, не на работниците.

Експертът подчерта и опасността от фалшивите новини, създавани от ботове в стила на ChatGPT, и заяви, че се надява, че съдържанието, генерирано от ИИ, ще бъде маркирано подобно на водните знаци върху парите. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна